Ratnik

486 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

лика. На простору од Вапе до Михољца прелаз трајаше неколико дана. Лева обала Драве је много мочарна. Речица Алмаш, и остали потоци, који са печујске терасе теку у Драву, такођер су из корита изишли. Велики простор земље покриле су биле баре и мочве. С тога је војска турска нередовно и поступице стизала у котар варошице Шиклоша, која је у подножју печујске терасе.

Хрватски бан, тада већ далеко чувени и са свог јунаштва прослављени Никола Субић зрињски, беше са своји Орбљи и Хрвати у граду Сигету. Чим је разабрао да паша босански прелази Драву, одмах одашље једно оделење од своје војске у коб Мухамеду. Заповедник тога одреда био је већ на ивици терасе, кад је паша код Шиклоша ударио стан за још неприкупљену му војску. Одред се користи овом нестремом турске војске,и изврши тако срећан препад, да су Турци онако још неприбрани, и ако су иначе били без икаквог сравњивања, бројем надмашнији, распрштали се куд који, између бара и мочава, у којима су се врло многи подавили, па и сам паша Мухамед.

Овај пораз учинио је овај бој претечом опсаде ситетске; јер Сулејман, кад је чуо о овој погибији Мухамедовој, он, место да настави свој марш ка Јегру, куда је пошао, и већ неки део војске преко Дунава пребацио био, окрене се од Варадина к Ситету. —

Осим овог похода Мухамедовог, скоро све остале операције из Босне биле су без стратигијске цељи, него већим делом с том нарочитом тежњом, да што више пре дела поплене и поробе. Свакад, па ма како војска била силна, чим се претоварила пленом и робљем, она се враћала натраг. А често је допирала здраво далеко.

Тако још 18996, одмах после чувене битке Никопољске , једно оделење турске војске пројури кров Босну, пређе Саву код Брода, и опустив цело Међудравље, врати се дома.