Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА | 485

Осеку, као првом стратигијском објекту у подунавском Подрављу, и к Сиску, као централном положају у средњој Посавини. Оба места, као кључеви првог новог војишта, постају потпорњом прве вредности за даље операције, а стратигијсеким својим утицајем обезбеђавају и повратницу првој инвазији, и директрису даљем напредовању.

При последњем походу Сулејмана велтког у години 1966, поседна међа турској сили бијаше на водомеђи Рабе и Дунава. Места Весприм, Палота, Тата (роб) бележила су пругу, на којој бијаше предводнички базис с ослонцем у Будиму, за покрет ка Бечу. Аустријска прва браничка пруга бијаше на Раби.

За операције против Беча с овог базиса, ваљало је Сулејману да има обезбеђена оба крила у толико пре, што је прави базис његовој сили био у Варадину и Темишвару са стожером у Београду, са чега му главна операдијска пруга бијаше јако истакнута, а базиси један према другом попречни.

Но од напада у десни му бок није се имао бојати, пошто му савезник, ердељски кнез Запоља, држаше изворну Тису, и наступаше к њему.

Али лево крило његовој операцији не беше тако поуздано заштићено. Са Драве, која је попречке а из близга, упирала у ребра његовој операцијској пруги, могао је Сулејман бити врло лако нападнут, и — од главне му повратнице одбачен на Ердељ.

Због оваког незгодног положаја свог операцијског правца , Сулејман, чим је у Београд ститао и у Земун прешао, нареди Мухамеду, паши босанскоме, да преко Саве пређе, и к Барањи тегли.

Мухамед прикупи војску у долини Босне и преброди Саву код Брода још крајем Јуна. Преко 'Ђакова и Подторца лако је прејездио Славонију, и око Вапе (Мајро Уајроуо) падне на Драву. Драва беше тада необично ве-