Ratnik

488 НАУЧНИ И поучни део

По кој пут ово се постизава без нарочитога боја, а покадкад ваља нападати непријатеља, па га приморати да се одкрије. Борбе овакве природе, или боље, мали решавајући нападаји, често спадају у дужност предводнице, особито ако је довољно јака. Овакавје случај, на прилику онда, кад је непријатељско какво омање оделење, као што је предстража, и т. Д., посело какво зтодно место, па га ваља одатле истерати. У оваквој прилици предводница се служи крајњим средством т.ј. јурише на предстојећу позицију непријатељеву и овај је обично тада приморан, да у довољној мери своје силе покаже. Ако се паметно ради, онда се ова цељ даје постићи а да се немора. баш освојити положај нити терати јуриш пешадијом до краја.

Чим је непријатељ овим проматрањем одкривен, командант оделења, мора одмах одлучити:

1. Дали да прекине бој или

9. Да тера борбу до краја.

У првоме случају, он се стара да повуче одмах сва оделења из борбе, нарочито она која су ближе неприја- тељу, и да их састави са осталим трупама, било поновљевим нападом или прикупљањем у позадње положаје.

Кретања противу крила треба у толико пажљивије вршити у колико трупе, које се налазе близу непријатеља, имају ужи Фронт од његовог. Кад су трупе искупљене после боја, онда главни заповедник прави распореде за у напредак.

Сад ваља овако да се упитамо: шта треба артилерија да ради за време борбе, која је напред казана • Чим непријатељ да од себе знака, да хоће да ступи у борбу, балерија из предводнице излази пред њим, бира положај накав, који доминира пред лелећим земљиштем колико је више могуће и који је у исто доба може служити као лтачка она стаза даље. Чим дакле батерија заузме положај, она се мора старати да својом ватром сузбије не-