Ratnik

ТАКТИКА АРТИЛЕРИЈЕ 439

пријатеља, да заклони развој предводнице или, дејству_јући противу извесних тачака, да припомогне те да се одерију положаји и силе непријатељеве. Ако је непријатељ посео какве важне тачке, из којих предводница намерава да га истисне, батерија предводничка, пошто је општи развој извршен, што је пре могуће приступиће на решавајуће одстојање и одпочеће спрему напада на пајснажнији начин.

На коме ће одстојању батерија предводничка заузети положај пред непријатељем, то зависи од различитих прилика и особитих случајева. Свакојако одстојање ово немора бити увек једно и исто. Ваља строго пазити на то: чим маршева колона уђе у рејон јаке ватре непријатељске. па још ако јој је немогуће, да због земљишта избегне ватру, него је мора за сво време кретања или развијања да подноси, тада батерија предводничка мора што пре изаћи напред, заузети згодан положај и гледати, да одвуче на себе ватру, која је управљена противу других трупа. Честосе може догодити, да овај положај буде на њеном одстојању релативно врло далеким од непријатеља.

У подобном случају, батерија ће заузети положај даље напред т. ј. ближе непријатељу. Но ово несме бити та штету одржања везе са предњим трупама преводнице.

Као у опште правило вреди, да пешадија не јури правце Е положајима непријатељским све дотле, док се неприближи на решавајуће одстојање, на коме је дејство пешадије надмоћније; артилерија предводничка чуваће се у истој мери кратких даљина, пре него је непријатељ поколебан. Како ће врло често предводнице имати одвећ узак фронт, и управо ужи од непријатељскога, то ће артилерија заузимати увек такве положаје како би пре свега, могла заштићавати крила своје пешадије и својих трупа протизу обухватања и могућих обилазења. Предпостав„љајући такав случај, да непријатељ са својом артилеријом