Ratnik

492 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

а стране и позади деснога давало артилерији никакав положај. Е

Пошто је циљ постигнута, борба је прекинута. Артилерија је олакшавала одступ са своје позиције 6 позадном вису, где је скуп трупа одређен.

Кад се главни заповедник једаред реши, да тера на– пад ло краја, тада ће га пре тога проматрање научити, који правац ваља да да своме главноме нападу. Наравно, артилерија ће бити камен темељу при оснивању овакве одлуке. Овосе мора поменути нарочито с тога, што у невим приликама, нападни план, који је у свему иначе добар, неби могао испасти за руком само зато, што би артилерија , било са хрђава зрмљишта или иначе, употребљена била на начин неповољан и противан. О тога ће се у више прилика радити противу једнога крила према чему ће бити и артилерија распорећена. Налог 38, напад, добро погођен, обухвата остало. Уопште, у овом тренућу, задатак је предводнице да заузме и да се добро утврди на земљишту, које стоји пред противником, да противника одатле дражи, и да заклања развој главне силе.

Ако земљиште није такве природе, да се може прићи под заклоном до најближега одстојања к непријатељу, онда овај развој ваља чинити изван домашаја силне ватре непријатељевих топова. Чим је развој главне трупе извршен, тада се може, у опште приступити решавајућем нападу са пешадијом, но тако, да се тај напад изврши једновремено и на свима тачкама бојнице.

У интересу самога добро вођенога пешачкога напада, необходно је потребно (а то је и правилом предви– ђено или бар нема противусловља) поделити бојиште, ако је могуће, у неколико збна које су строго одељене једна позади друге, разуме се према земљишту и позидијама непријатељевим. Да се свака од ових зона освоји, пешадија мора да пређе кроз три Фазе борбене: 1-во спрему