Ratnik

ТАКТИКА АРТИЛЕРИЈЕ 198

напада, 2-то извршење напада до решавајућега тренућа, т. ј. освојења позиције, п д-ће заузете им боље поседање освојених положаја сопственим трупама, гонење непријалеља и уређене трупа у бојишту на случај других 60раба. Ово последње бива само онда, кадсу силе непријатељеве подпуно ускомешане, у ком случају има места предузети опште и живо гонење. Први део оваквога гонења није ништа, друго, до живо истурање целе бојнице напред.

Кад се узме у рачун стање морално војника, живост са којом ваља напад вршити и кад се погледа на оне трдне губитке, које обично подносе трупе, док стоје у месту на отвореном пољу, онда се мора извести такав закључак, да пешадија, чим изађе из склоништа, ваља, да, тера напад без и најмањега уздржавања пили прекидања до краја.

Спрема напада ватром, са великих одстојања, треба, да је свршена; дакле пре него што кретања за решавајући удар одпочну. |

Нормални строј пешадије који ова обично узима при решавајућој · борби, састоји се из три линије или бојнице, прва линија има пред собом још једну, која је даље напред истурена.

Ова последња, т. ј. она која је најближа непријатељу, доцније кад доспе на дохват непријатељске пешадије (1600 метара) одваја неколико стрелаца и истура их даље у напред. Увек, наступање ваља колико је вилше и за дуже време могуће продужити целом линијом. Само под повољним околностима може се одобрити да се бирају поједини људи и да дејствују оданде. Но код земљишта које је удесно за одбрану, узима се да је овакав маневар могућ само до 600—900 кор., или 500—800 метара близу непријатеља, Наравно, ови бројеви варираће увек према, земљишту.