Ratnik

496 НАУЧНИ И поуЧНИ ДЕО

истрче што је даље могуће напред, да заузму такав положај одакле могу без сметње пуцати, тражећи у исто доба што бољу обранбену линију противу непријатеља. Кад се освоји какво место, тада се мора природно заузети што је пре могуће и ивица против стојеће шуме. Овако ваља радити те да се убрво створи јаче противство и да се поставе трупе у добар расположај. Оне чете које стоје у првој линији (истурене напред) налазе се у развијеном фронту заузимајући тако обранбену линију и пуцајући брзо и сигурно. Све остало строји се у колону, без нарочите заповести. Сва места треба да су тако поседнута као што бива приликом одбране истих. Ђенерали, итд., настојаваће брижљиво да васпоставе ред, да понова, саставе оне јединце, које су се може бити поцепале и раздвојиле од својих трупа; настаће да се непријатељ сасвим изагна из унутрашњости појединих кућа, итд. (Сан-Пива-Ла-Монтањ, Мар-ла-Тур и Вионвиљ, итд.).

После свега овога, главни заповедник издаје нуждне налоге за освајање друге зоне земљиштне или наређује гонење непријатеља.

На случај ако напад несрећно испадне, онда трећа бојница заједно са резервом зауставља гонење п куражи потучене трупе. Прилике најбоље решавају, дали би било успеха ако би се у овом случају предузео напад с крила или би било боље потпомоћи прикупљање узимањем каквога, крилнога положаја. Свакојако треба колико је мотуће већма избегавати нападаје са Фронта на ове трупе, било у смислу нападном или обранбеном.

Како артилерија, са њене стране; можелњ она боље подпомагати пешадију у моментима борбе која је напред потанко представљена #

Чим је главни заповедник одлучио да напада и одредио план напада, онда ваља тај план саобштити колико је могуће пре команданту артилерије, који се налази