Ratnik

198 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

могуће и при бирању првога положаја. Наскоро артилерија, која участвује при нападу, извршиће свој рештителан удар. Овима се најбоље објасњава са чега је нужно у овој периоди борбе истурити све батерије напред; у овој борби неможе се казати никада да је млого топова а још мање може бити потребе, уоштпте, за артилеријском резервом. Одмах како буде ватра непријатељевих топова нешто мало угашена, врло је користно помишљати и на то, како ће се обрнути сво дејство тротиву главнога предмета; али то нетреба још, у овом магновењу, учинити, него тек доцније, када већи део артилерије буде у стању извршити промену тачке гађања са што већом живошћу.

Главна је циљ пре свега артилерија непријатељева, која, у првим фазама пешадијског напада и јест најопаснија за њу. Одбрана обично у оваквим приликама показује мало других трупа, често само по гдекоје стрелце лобро заклоњене.

У времену кад се свршује развој главне трупе, и пре но што пешадија одточне решавајући нашалд, главна ватро артилеријска мора бити управљена не само противу непријатељске артилерије, него и противу главне тачке положаја, који се намерава отети. Одстојања за ово, узевши у средњу руку, биће. од 1800 до 1900 метара, изузимајући ако то земљиште нетреиначи.

За ово стоје ови разлози: с обзиром на тренутак који је изабран у почетку, развој једне дивизије такође се неда тако брзо извршити као што би се мислило. Ако случајно за ову циљ служи само један пут, онда је потребно за ово да се употреби одприлике 1 сал времена, кад се она мора развијати у борби на челу колоне, позади предводнице, заједно са свима осталим деловима бораца. Зашто ово скупоцено време неби било употребљено за решавајућу артилеријску борбу“ Од почетка, кад решавајући напад пешадије почне, он се мора продужити