Ratnik

ТАКТИКА АРТИЛЕРИЈЕ 501

увек да рачуна, који се неби могли никако покрити горњом мером, скраћивањем одстјања.

Често само земљиште натерује, да се узму одвећ велика одстојања, као што је било примера у потоњему рату Но, у ратној мери, оно даје могућности често да се топови могу привући под заклоном до најближега одстојања. :

Ако артилерија небуде у стању, да приликом поласка на напад, у првим тренутцима напада, приђе на одстојање о коме је била досада реч, ради тога да привуче на себе ватру непријатељске артилерије а да исту одклони од маршеве колоне главне трупе, или с тога, што нужнда оделења за безбедпост батерија нису још стигла, — онда јој није забрањено зауставити се привремено на неком положају, али тај положај мора она сматрати као тровизоран, који треба да напусти што је пре могуће, тра“ жећи да заузме први главни положај, који стоји на 1800—1800 метара далеко од непријатеља.

Мала пешачка оделења, назначена за заштиту, постројаваће се пред или са стране артилерије, тако, како ће бити у стању да се колико је више могуће користе заклоном земљишта; ове заштите мораће често примати учешће и у борби плотунској. Према разним околностима, случајности решиће, хоћели се ове заштите стављати у предводницу, што је више пута могуће и целисходно, или ће доћи на чело главне трупе. Од времена на време коњица може бар на краће време примати на се дужност заштите код артилерије.

Ватра је, у овоме тренућу, тиха и лагана. Кад је одстојање нађено, онда ће шрапнелски метци бити врло користно употребљени противу непријатељске артилерије. Ако је развој главне трупе брзо извршен, онда ни реша-

1 , : Ваља погледати даље, употребу артилерије у борбама нападним.