Ratnik

ОПШТИ ПОЈАМ 0 ХИГИЈЕНИ

И

потреба да се официри упознају са „Војном Хигијеном“. '

Цељ медецине није само да лечи болести и опоравља нарушено здравље, него и да се стара о одржању његовом и предупређивању болести. Ова цељ, која проистиче из осећања о чувању самога себе, које је човеку урођено, још у прастара времена занимала је лекаре; но њихова посматрања и закључци престављају тек неколико аката, односно користи и штете извесних утицаја.

Да би се болести предупређивати могле, пре свега нужно је знати узроке, због којих се оне појављују и на који се начин распростиру.

Развићем медецинских и природних наука, ти узроци постајаху све више и више очевиднији. Даља посматрања,

1 Знање војне хигијене, т. ј. знање о предупређивању болести у војсци не само да се још није почело ширити у нашој војној публици, него шта више оно је са свим занемарено, јер се сматра као посао искључно лекарски. Док напротив, тако рећи у целоме свету, у војним школама и на отицирским скуповима, велика се пажња поклања питању о предупређивању болести, о чувању здравља у војсци. -

Погрешно схватање важности војне хигијене код нас чинило је, те је наша војска претрпела — а и,сада трпи — толико грдних губитака од разболевања и умирања, без повреде од оружја, у мирно доба, а највише у прошлом српско-турском рату за ослобођење 1876—1878 год., (овде је говор само о нашој стајаћој војсци).

Ово ме је побудило, те сам се решио да у преводу саопштим нашим војним читаоцима овај чланак од г. Ивана Варлица, којим он оће да упозна официре, од колике је за њих важности познавање војне хигијене. Прев.

РАТНИК КЊ. ШП. СВ, 1Х, , 83