Ratnik

504 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ЛЕО

испитивања и опити показаше начине, како се може спречити распростирање болести и човек од разболевања сачувати. Отуда добивена дата послужише као основа засебној науди „Хигијени“, у којој се с научног гледишта, товори о чувању и унапређењу здравља не само појединога човека, него и целог друштва : према овоме хигијена се и дели на посебну п општу.

Предмет је хигијене — човек у здравом стању. Садржај је њен — избор и испитивање разних чињеница, које утичу на развитак и здравље човечије. Цељ је пак хигијене та, да развитак човечији (тела и душе) начини __ што савршенијим, живот што снажнијим, опадање снаге што споријом, а смрт што одложенијом. Другим речма: цељ је хигијене, да осигура човечије здравље у колико је то по природним законима могуће. За то нужно је знати услове, при којима се усавршава потпун развитак моралне и физичке снаге, као и услове, који су преко нужни зарад одржања здравља.

Свако зна да је здравље најскупоценије благо, јер шта значи живот без здравља • Болестан је човек немоћан и вазда га прати нерасположење и незадовољство, њему, што но веле и радост се немили. Само здрав човек способан је за материјални и умни рад. То су сазнали и казали још стари, у којих је била по све умесна изрека: „у здравом је човеку — здрав разум“, (11 сотроте запо — шеп5 сапа). Ову је мисао још тачније и оштрије исказао генијални немачки песник и зналац Гете: овај човек не може да мисли као што ваља, јер не једе добро.

Није доста знати, да је здравље неоценими капитал: већ треба умети задобити и сачувати га. Но како ће то човек постићи, кад често све што га још у детињству окружава проузрокује болести Само уђите у детињу собу па ћете се уверити, да је махом ваздух у њој загушљив и