Ratnik

= ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 809 вестнија што се дуље отеже; дакле узев све у рачун, чини се бар нама, да је неодложно нападање најпаметније било што се је учинити могло. |

Разуме се да је генерал Гурко морао све могуће употребити, да и оделење из Габрова на суделовање позове, па зато је п послао, као што смо казали, једног, тим пределом добро упознатог Бугарина у Габрово, но овај стиже тамо касно.

Тако важне пошиљке, нешиљу се само једним путем; њих треба слати, у више комада, и разним путовима, па, ће бар једна ва место и време стићи, а више и нетреба.

(но што смо о таковим комбинираним нападима, рекли при борби генерала кнеза Мирског, односно његовог основа на темељу подпомагања Гуркове колоне, вреди и овде, те само понављамо, да је генерал Гурко своје диспозиције морао тако удесити, као да сам, без икакове помоћи, намерава отети непријатељске положаје.

Но у основу за борбу 6. Јула невидимо ту дрту.

За тај напад беху одређени од присутних 6 батаљона само 13. и 15. стрељачки, и козачки полубатаљон, артилерија — брдски топови нису још били приспели као и коњица, није се у том терену могла употребити. Али, да је овај спречавао развијање или употребу веће пешачке снаге, неможе се тврдити, јер је касније Сулејман паша доста јасно баш противно доказао.

Стрељачки батаљони имали су да наступају шумским путем са источне стране, а козаци с јужне; и тако и беше.

Генерал Гурко јавио је још из Трнова, да на Шипки има 5 турски батаљова са неколико брдски топова, а да се може са известношћу рачунати, да има и крупови топова. Реклисмо да му је могао бити познат неуспех 36. пука пређашњег дана. Јели се он дакле према тима ивгледима могао надати, да ће са 2 батаљона Шипку узети; Ми би рекли: тешко. Шта више, изгледа да као