Ratnik

О БРЗОМ УТВРЂИВАЊУ 895

прављени тупи. Узима се за ово искључиво профил с два рова, а то само зато, да би се утврђење што пре подигло.

Стране имају основни профил слика 6, Фланке проФил слика 6, а задња страна (на гркљану) профил слика 7. Док артилеријска ватра траје, посада на странама и Фланкама заклања се у ровове од страна. а посада на задњој страни и резерва у самом том рову — позади леђобрана. Топови, ако их има, смештени су иза заклона, поред утврђења и у продужењу задње стране утврђења, тако да имају довољно поље за своје дејство и да су брањени са утврђења од напада непријатељских. Ове батерије везане су са утврђењем помоћу стрељачки ровова.

Као што смо рекли, овај пример дат је само да би усталили појмове, јер може се доћи и до најнеправилнији и најразнији Форама утврђења, па и заокругљене Форме могу имати, што све од местности зависи. |

Једино правило што се може односно овога поставити ово је: развити што је могуће већу ватру на странама, од куда непријатељ може доћи, али пазити се добро од косе и уздужне ватре непријатељске (т. ј. да туче линије утврђења по дужини), и да сама траса утврђења није заплетена (комплицирана), већ да је утврђење што простије.

()вај предмет, брза или бојна фортификација, простран је и није, по нашем мишлењу, још потпуно о њему товорено. Славни инжинирски официр белгијски Бријалмон први је издао, под именом брзо утврђивање (Ја рогшћсаћоп пргоу:збе) једно делце, које је само почетак започете расправе и којим је пре постављено питање, него ли да је решено. Може се такође по штогод наћи о овоме у разним делима пољске фортификације, као и у многим списима; али шта би ми желели то је, научно дело о брзој Фортификацији.