Ratnik

~

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА

ПОЛОСТРОВА ИЛИРСКОГ.

(Наставак.)

Србија, у велико узимајући, има према северу троја врата: Мачву, Мораву, Кључ.

Т. Мачва. Два су главна узрока, која овима вратима, дају важности: једно је правац, што долази од севера; а друго, поред олакшег прелаза, просторија на јужној обали, која дозвољава прешлој војсци да се развије.

Ако узмемо на око правац средњег Дунава, ми видимо, да се он тога правца, који је код Вадова добио,

држи све до Вуковара ниже утока Драве; овде пак окреће _на исток. Ако тај његов меридијански правац продужимо од Вуковара на југ, онда он излази на важну превлаку сремску, која одваја брђански Срем од наставка му у Славонију, п прелази преко те низине на пречац ка Сави око ушћа Босне идрине.

Операција дакле од Осека, одакле спојене долине и Драве и Дунава имају заједнички правац у наставку досадањег им правца, добива знатне користи и у времену и у безбедности, ако се од Дунава одвоји, и преко тог ниског превоја падне на Саву; јер у том случају она, обилази пи Варадин и Оланкамен, и доспева на лево крило нашега Фронта најкраћим путем.

Још у оно време, кад из средње Азије преко данашње Русије покуљаше нови народи у Европу и на средњи Дунав, ова је пруга имала великог удела у хисторији тих покрета.

Тако још у петом веку (године 441) пошто је Атила, са својима равнима народима заузео Панонију, једна, његова, војска. од Олавина дошла је овом браздом и на Срем

РАТНИК КЊ, 1. СВ, ХТ. 55