Ratnik

834 НАУЧНИ И поучни дЕО

(Зегтилша или Зала, код данашње Митровице), и пошто га заузела и порушила, пређе преко Саве да плени и насели ондашњи Илирик.

Па и у шестом веку, (079), кад се на развалама, Хунске царевине подигла нова Аварска државина, Аварски цар Бајан овде је прешао Саву са силном војском, под изветом, да војује против Славина, који су заузимали већ део Илирик и горњу Мисију.

У новије време, у оној дугој борби измеђ Аустрије и Турске, овом је пругом ишла многа аустријска колона, кад год је требало поспешати напад на Београд, или обезбедити операције у Босни од напада из Србије, или операције по Србији од напада из Босне.

Но овај правац није без одбране.

Казали смо, да створ и дужина обале савске могу да олакшају прелаз на десну обалу. Напоменули смо, да просторија и равница на овој обали може и изазвати напад на ово наше лево крило. Још овде додајемо, да облик савске кривине, све од Београда до Шапца даје такођер све стратигијске користи за прелаз. Све ово чини слабост овога нам крила. Али, при свем том, оно није без одбране. |

Од ушћа Колубаре, где се равна Мачва према истоку свршава, па на запад, све до Дрине има брђанска греда, као изданак планине Цера, која на своме венцу има врло многе и врло удесне позиције, кадре, да се одупру продирању из Посавине на југ, и не рачунајући терасе, које су управ предње страже овом првом бранику.

Но део тај предео, из кога теку воде у Колубару и Саву, а измеђ Колубаре и Дрине, само је тек подгорина, која дакле нема у себи толики квантум браничке моћи, колики је потребан за одбрану упорну. У том случају иза овог предњег браника стоји други, скоро несавладни зид, који је кадар да потпунце заустави најјачу