Ratnik

840. НАУЧНИ И поуЧНИ ДЕО

покрије поље Годоминско, а 30. Јуна разапне шаторе на Врачару.

_ Као што је целу Србију небројена војска покрила, тако је и вода била поља и путове прелила. ( тога и (Сулејман мораде к Дунаву истим путем преко Крушевда, (Турци га зваху „Шаренград“ = Алапахисар) и 9. Јула заблиста му шатор на Врачару. Сутра дан стигне и дунавска флотила од 800 шајака с јаничарима.

Да царевој војсци места начини, анадолска премести тога дана свој стан, преко готових већ мостова, на Камендин, — поље више Земуна, одакле је Ибрахим паша, још раније своју предводницу кренуо и затим преко Оланкамена стигне под Варадин 11. Јула, кад је султан у. Београду бајрам славио.

Ал Маџари неимађаху очију, да ове облаке виде!

Колико је год бура с југа изгледала страшна и поразна, толико је исто у Будиму владала развратност, небрига и гордост. Племићи маџарски подругљиво говораше о Турцима и стараху се, да им никоји спољни дотађај неукрати њихово унутарње уживање. У оно време, кад Турци обараше угарске пограничне бедемове, кад Сулејман освајаше Београд и Шабац, — у то време краљ весељаше своје сватове у Будиму; и онда, кад је Лудвиг Џ. молио папу и свог шурака ерцхерцега Фердинанда за једну десетину хиљада дуката, да опреми нешто војске проТурака, у то исто доба плаћаше исти краљ четрдесет хиљада дуката за изученог ловачког сокола !

__А гласови с југа стизаху у Будим све црњи и црњи.

Срећном победом над Ферхад бегом, који је 1528 са 15000 коњика Срем пустошио, на војничку славу подигнут архиепископ Калочки, сада бан сремски, Павле Томорац, — није могао ни код племства, ни код државног

' Он је најпре био војник па се после покалуђерио.