Ratnik

862 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

Шта ми пак под под оваком поделом разумемо и с њоме хоћемо, о томе у следећем. -

Ратна вештина у ужем смислу може се назвати: вештина вођења трупа к победи. Она је једноставна и нераздељива, а само њена теорија принуђена је, да је као цело на делове расчлањава. „Војна наука“ подлежи овој потреби у истој мери, као и наука сваке друге вештине.

Вештини вођења трупе, или као што је ратном вештином у ужем смислу могосмо назвати — трупа је материјал, а победа цељ.

Нека се под ратном вештином у ширем смислу разуме и добављање, изображавање и т. д. војске, ми за наш задатак овде претпостављамо формирану и обравовану трупу.

Вођење ове трупе, према природи њеног средства, огледа се поглавито у 8 разна правца делања:

Као вођење к решењу, при марширању, у опште при кретањима или заузимањима положаја за ратну цељ.

Као управљање у ужем смислу у боју, маневровању и употреби трупе за бојне цељи. Напослетку

Као предвођење у самој борби.

Марширање, бој и борба, дакле три су животне чињенице сваке трупе, које би ми желели, да узмемо за, основу научног поделења ратне вештине, и да их обележимо са именима: стратегија (кретање), виша тактика, (бој) и нижа тактика (борба).

Кад само наведемо узроке, зашто радије узимамо ову поделу на троје, а остављамо стару на двоје, увиди ћемо да одвајање боја од борбе није неприродније од одвајања марширања од боја, као што је то досад било, премда. се ипак марширање као п борба неда одвојити од боја.

Са научне тачке гледишта није се ни могла постављати разлика између боја (5ећјасеп) и борбе (КаАлтртеп) све донде. докле се је трупа . борила — супрот гушању