Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 721

У осталим о томе свом извештају имам да приметим: да сам у свима тачкама само толику обширност тражио, колико сам држао да је пужно да будем јасан, а опет да изложим обим целог мог рада у Швајцарској.

"Ако би г. министар желео: да о једном или другом мом, нарочито техничком раду: обширнији састав израдим, који би границе овог мог, управо само главног, извештаја могао знатно да превазиђе, — онда се надам да имадем у мојим белешкама и у књигама, које сам уз извешће ово г. министру приложио, довољно материјала: да би и већим потраживањима а нарочито у практичном извршењу, могао одговорити.

Из извешћа види се: да сам највише проучавао Фабрикацију топа од 8,4 см., његове мукиције и упаљача, Фабрикацију и примање барута и мерење почетне брзине; јер то су били уједно и радови, које сам према свом стручном знању најбоље могао да разумем и највише да користим.

О свему овом извештавам г. министра војног у покорности, додајући, да главно најусрднијем дочеку и искреном поступању од стране савезне владе, нарочито војног, оделења, и оФицира швајцарских имам да благодарим за овај успех; јер за мене не само да небеше никакве војне тајне, и да ми од књига и материјала све беше на расположењу што је где имало; него се још сваки паштијо: да ми покаже и објасни све што рад бијах да дознам: овакво изванредно пријатељство заиста, хвалу заслужује.

7. Децембра 1872. год. Београд.

Поручик артилеријски,

П. Шафарик.

РАТНИК ЕЊ. П. св, Х1. 48