Ratnik

794 ЗВАНИЧНИ ДЕО

Осим тога пупало се на даљину од 500= још и таким начином, да је на 97 пред првом тарабом намештена још једна, тараба у којој је зрно експлодирало, те после дејствовало као картеч, при чем се добило од 6 метака 129 погодака, дакле 21,5 погодак на метак.

Овом приликом пробан је и нов перкусијови упаљач, који је конштрупрао капетан швајцарског артилеријског штаба Гресли, и који се показао као подпуно добар за употребу, и ако му се може то као недостатак навести: да зрна непрскају баш у магновењу удара него мало доцније.

Продирање гранате у стари насип од добре земље, на одстојању од 1007, било је 2—2,2“, а на 15007 још 1,6=; но резултати од рушења земљаних утврђења са пољским топовима. немогу да буду никад знатни збот малог распрскавајуђег метка, у зрну. |

За топ од 85,4 см. усвојен је у исто време и нов шрапнел, предложен од истог пуковника Блајлера, кога се значајно шренмућетво, над свима досадањим шрапнелима, састоји у томе: што је број зрна у шупљини знатно увећан. Шрапнел тај гради се из цеви од кованог гвожђа, на коју је врх занитовани и дно зашрафљено. Тиме су дуварови знатно отанчани и тако се добија већи унутарњи простор за смештај зрна, поред тога што је само таким начином могуће дави шрапнелу исту тежину коју имаде граната, што је важно с погледом на даљине и таблицу пуцања. Број зрна у том шрапнелу износи 130, она су пречника 16,5 и од чести од олова и антимона а од чести од цинка.

Распрскавајући метак, који у почетку беше само 17 гр. сад је увећан до 24 гр. и налази се у цеви од танког месинг блеха у среди шрапнела.

Дејство овог шрапнела показало се већ у самом почетку задовољавајуће, са дотадашњим темпирним упаљачем швајцарским, и добило се у средњу руку:

на 500" око 94 погодака на метак

на 10007 око 115 погодака на метак

на 2000“ око 55 погодака на метак но од онда непрестано је ово зрно усавршавано, и дефинитивно усвојено, па се и израђује у знатној количини, јер му је дејство изредно.