Ratnik

740 ЗВАНИЧНИ ДЕО

Израда фрикцијониг упаљача. “

Фрикциони упаљачи граде се подобно нашима, само што се цевчице вуку подобно жици: те тако постају у калибру равномерније и лепше. Оваква би се израда цевчица и код нас за у будуће лако могла да уведе.

Прилажем неколико цевчица на увиђење; оне су тако јаке, да се код њих Фишек никад не пробада.

Ово су, поред пешачке муниције, о којој ћу даље писати, сви радови, који су вршени у Швајцарској лабараторији у Туну док сам тамо био.

0 свима могу то да кажем: да су извршавани са највећом тачношћу и пажљивошћу, због чега су и резултати увек врло добри. Ово се има поглавито да припише и томе: што у савезној лабараторији раде од њеног установлења 'у Туну па досад све исти ондашњи, одомаћени раденици: све једнако исте послове, те су се у томе дотерали, колико више може да буде; а то је и најбољи начин да се као што ваља изврше овако суштилни а важни радови, код којих о материјалним жртвама, и коштању не може да буде разговора, јер се са њима решавају ствари, које није могуће платити.

ПТ. Артилеријска кола.

Лафет топа од 5,4 см.

Лафет овај израђен је сав од гвозденог блеха најбољег квалитета. Отранке ојачане су занитованим угаоницима, спојене су међу собом са траверзама од јаког гвозденог блеха, и излазе у репу под углом исто као и код нашег талијанског лафета.

Осовина је округла од ливеног челика, и утврђена је клиновима у лепо егализираним лежиштима надну лафетних странака,

Управник покреће се помоћу два коничка зубаста точка, ручицом, која се с десне стране налази, и да се неби кварио од удара топа, на врху завртке имаде под поклопцем еластичан сочиваст јастучић од вулканисаног каучука.

Точкови засада су још дрвени од старог одбаченог материјала, који су на нове осовине удешени, али то је само при-