Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 139

Палећа смеса иста је каон у перкусионом упаљачу.

Дејство је овог упаљача следеће: -

Шри транспорту упаљење није могуће, што дугменце с палећом смесом почива на, крилцима, која су довољно јака, да претрпе и најјаче трускање на хрђавом терену и још сувише подржавано је доста јаким шпиралним пером.

Кад пак барутни гасови ударе зрно одостраг, тад од силног покрета зрна, полети дугменце натраг са толиком снагом да се крилца одбију, и цилиндрично дугменце са палећом смесом у среди: набије се на шиљак, који је у дну шупљине перкусионог апарата, ватра се произведе и спроведе штапином и рупама: у штапински упаљач на темпирном котуру, помоћу овог _ на одређено место прстена, од пресованог барута, који, удешен како ваља, у своје време: ватром из коморе пали распрекавајућу смесу у шрапнелу,

Упаљач овај без сумње један је од најбољих, који имаде и у Швајцарској, само се у томе правцу чине покушаји : да се пронађе упаљач, који би могао као један, да земене оба, њихова упаљача, али иначе и немисле да овај шрапнелни упањач мењају.

Ја сам донео цртеж и модел од овог упаљача из Тунске лабараторије, ито оног размера, који се за топ од 8,4 см. употребљава и прилажем га овом извештају.

Остали лабараторијски радови.

Израда фишека за топове.

Кесе израђују се од платна (етамина) свиленог, дно окрутло ушива се руком у део цилиндричан, који је на шиваћој машини израђен. Пошто је барут метут добро сабијен и горе кеса свезана лабараторијском свезом, а окрајак маказама подвраћен колико је било могуће, још се Фишек преко среде опаше канапом да би био чвршћи, и кроз опредељени калибар протера. То су Фишеци за управне метке код топа од 8,4 см. од 840 гр.

Фишеци од 280 гр. за убацивање : имају ушивена данца И оздо и изго, и везују се због веће чврстоће у крст канапом сваки за се, и све по 3 заједно опет укрштеним канапом и појасима, те да се у изванредним случајевима могу да употребе за управан метак, чију имаду и меру и димензије.

49»

је

циљ ра амиаа

ва ~

наос ан веш муке а ~ вата ак