Ratnik

7142 ЗВАНИЧНИ ДЕО

сандука и капак оковани су гвозденим блехом, под којим је дрво добро масном бојом грундирано.

Унутра сандук подељен је на четири оделења. У два оделења са стране мећу се зрна, и то по 20 са сваке стране у два, реда: упоредо и једно више другог. Кад се горња два упоредна реда утроше, вади се делећа даска и дно горњег оделења: те се тако после може доњем оделењу да приђе. Места појединих зрна означена су са стране утврђеним летврцама. Осим тога долази свака граната или шрапнел у гњездо од тканица кудељних и коже начињено и утврђује се са два удесна, клина. У средње две преграде, од којих је предња ужа а задња. шира, долази: у задњу сандуче с Фишецима, који су полошке у два реда наслатани, кајшевима притегнути и кучином покривени; а у предњу 6 Фишека за убацивање, резервна плоча и прстен Бродвелов за затвор, и још неки прибор.

Коловоз у предњака исти је као и у лафета.

Тежина предњака подпуно снабдевеног 691,5 кгр.

Споља на предњаку налази се различити прибор.“

Лафет с предњаком у свему спреман и 5 људи послуге укупно теже 2082,8 калограма.

Мунициона кола.

Предњак имају као год и топ.

дадњак по конштрукцији од 1871 год. сав је од гвожђа, но осим тога удешавају се за нову потребу и задњаци од 1848. и 1862. године.

Точкови исти су као и код лафета.

Сандуци исти као код предњака. Разлике има само у оковима за прибор.

Трап од гвожђа састоји се из срчанице пресека ТЕ, и странака од угаоника, осовина је четвртаста гвоздена. Остраг има клин за резерван точак, доле и са стране разне петље и куке за прибор.

Тежина целих муниционих кола 1857 килограма.

Сав овај материјал, како нов тако и пренначени, налази се описан и исцртан у: Огдоппал2 ђег даз Мабега]! дег 8,4 см. Вабкемеп, где је описано п паковање и размештај прибора. Донео сам једно гњездо за паковање зрна, које прилажем.