Ratnik

ИЗВЕШЋА ИП РЕФЕРАТИ 141

шених струготина од дрвета, и тај се прах само добро туда али не зрнча.

Угљенисање чини се у казанима у земљу дубке закопаним, почем се угљенисање са јако угрејаном паром, које је у једној Фабрики за пробу уведено: показало као одвећ скупо. Дрво употребљава се скоро изкључиво лесково. Степен угљенисања тера се до подпуне црноће, јер би барут од мрког угљена бијо одвећ бризантан за ново оружје. Добивени угљен строго се сортира, јер његова једнакост највише упливише на равномерно дејство барута, почем оба остала саставка: шалнтра и сумпор, као анорганска тела у хемијски чистом стању морају. да имају увек подпуно иста Физична својства.

Само се сумпор пре мешања ситни у бурадма са бронзеним зрндима и сеје кров нафјиније обртно сито.

Састав барута засебно у порције од 5 килотр. измерен Долази у ступе од бронзе са бронзаним тучковима, и влажи се кишницом, која у себи има нешто врло мало растворене шалитре, зато што се у њој перу разни алати у туцалицама употребљавани као: кашике, лонци итп.

При овоме важи као начело: да се туца смеса што сувља, јер млога влага при сушењу барута извлачи шалитру на површину, да се при туцању произведе температура што могуће виша, (разуме се без опасности за експлозију) зато што сумпор до известног степена угрејан: постаје мек као восак и тад он везује поједине дедове, саставке барута; а отуда те две околности поред честог превртања и дуготрајног туцања, које највише приноси равномерном поделењу састојака, управо поглавито упливишу на равномерно и прецизно дејство барута.

Код њих се обично туца 24 сата и зато се време 3 пут премешта смеса све из једне ступе у другу, најближу до ње.

Продукт туцалица зрнча се на движимим хоризонталним ситама, па затим се код пешачког барута округли, код топовског носи у пресу.

Округлење зрна извршује се у врећи особитог построја: која се обрће око дрвеног срца, и у исто време ваља, окомичном осом кретања, по округлом столу с ребрима. Рад овај дотле се продужава док се невиди да је већина зрна у врећи тражене величине,

Прашина барутна, која кроз сита при зрнчању и при пресејавању, после округлења, пропада: пресује се под хидраулич-