Ratnik

= ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 749

ће се обновити тек онда, кад се овај што га садимаду утроши или пропис измени

У главном пробе, које се за контролу барута извршују, састоје се у следећем:

Пошто се добило уверење о томе: да је гравиметријска. важина барута у границама законом дозвољеним, и да по својим спољним својствима: величини зрна, једнообразности смесе и т. п. барут одговара пропису, направе се Фишеци од пробе, која је из предатог количества барута с разних места узета, са чаурама, које су за ту цељ врло брижљиво израђене, јер нема сумње о томе да и множина смесе у капсли Фишека има увек уплива на дејство.

Од ових Фишека избаце се најпре 15 ком. ради мерења почетне брзине са хронограФом лебуланжеовим, и нађе се средња почетна брзина и средња разлика тог барута. Једно времено са тим Фишецима избаци се и исти број Фишека напуњених нормалним барутом из исте пушке а нађе се средња почетна брзина и средња разлика нормалног барута у то време; па се после оба резултата сравњују и из разлике опредељава, количина барутног пунења у бојном Фишеку за ту лиФерацију, почем се зна уплив множине барутног пунења на даљину. Ово се зато тако увек мора да ради, што није могуће определити једну нормалну даљину или почетну брзину ни за нормалан барут, јер она зависи од разних местних и времених, промењљивих околности, као: стања барометра, температуре, влаге ит. п.и од конституције самог инштрумента за мерење почетне брзине, па је само тад могуће учинити сравнење, које одговара истини ако се сравне резултати од два барута, под истим околностима, пробана. Ово важи као начело за све пробе барута, које увек _ могу да буду само релативне.

После тога избаци се, на одстојању од 300" са одређеним нишаном са сталног наслона по 85 метака у нишан од платна и хартије 8 стопа висок и широк, који је подељен крстом у квадрате. За време пуцања поједини се метци несмеду да покавују. Сви погодци копирају се местимице тачно у бележницу, на којој се у исто време избележе и све околности, које су могле упливисати на резултате. (Ово се са сваким барутом извршава из две или три пушке (обично и из једне с пред пунеће се: да би се видела Физичка својства барутног остатка) како с пробајућим се барутом тако и са нормалним. Из доби-