Ratnik

750 ЗВАНИЧНИ ДЕО

вених слика тражи се; средња тачка погађања, полупречник простора боље половине метака, средње хоризонтално и средње вертикално скретање и средње скретање; то су бројеви који опредељују прецизност погађања и од њиховог сравнења, са резултатима нормалног барута, поглавито зависи хоће ли се барут примити или не; — само ако су резултати бољи или бар онакви као у нормалног барута : прима се лисерација : иначе се одбацује.

Осим тога још се определи специфична важина барута и број зрна у 1 гр. и барут се анализира, које све мора такође да одговара прописима.

Тако се испитује пушчани барут, за топовски немери се почетна брзина, него се место тога бапају пробе мерзером: у исто време и нов и нормалан барут, па се из добивених резултата изводе закључења о балистичном својству његовом. "Остале се све пробе чине каои код пушчаног барута и истим начином:

0 свакој количини предатог барута, и о резултатима склапа се извештај (Ртосез уегђај) и подноси се иншпектору артиле= рије и главном надзорнику барутних Фабрика на увиђење, али то тек пошто је савезин контролор барута примио или одбацио по своме нахођењу речену партију, зашто му није потребно тражити њиховог одобрења.

Послови око примања барута извршују се најбрижљивије с призрењем на важност барута као ратног материјала, а као контрола примајућих проба служе пробе, које је овлашћен да чиви управитељ лабараторије, који дели одговорност с контро-лором барута: односно доброће израђене муниције, и он има право протестације и прениначења барутног пунења, ако се његови резултати неби саглашавали са контролоровим.

УП. Мерење почетне брзине.

Инштрумент у Швајцарској, за мерење почетне брзине употребљен, зове се: Стоподтарће Бе Вошатдв; изнађен у Белтији у Лијежу, где се код механичара: Ј. Јазраг н прави.

За основу мерења брзине служе два цилиндра обешена на електромагнетима, од којих један пада кад се пушка опали, а други кад се нишан погоди, те се из, парочитом справом обележене висине падања првог плана рао проналази време летења, а отуд и брзина.