Ratnik

756. ЗВАНИЧНИ ДЕО

пионири и понтонири и паркова артилерија имају друге пушке: система Милбанк-Амзлера или Џибоди.

Разлика измеђ пешачке и стрељачке пушке састоји се у томе, што пешачка пушка има равну капу кундака и једну обарачу, а стрељачка има издубљену капу на кундаку, две обараче за Фино и просто пудање, и мало краћу цев.

Калибар је пушке Фетерли 10,47“, она има магацин равноодстојан са цеви за репетирање, и по правилу пешачком паљба извршава се увек из магацина у коме има 11 метака, а избачена муниција по околностима се допуњава.

Погађање ове пушке изредно је и ја сам од вештих стрелаца, истина са наслона, више пута приликом пробања барута, видео све избачене метке у картону од 125“ пречника на 8007 од· стојања: што поред доброг ока и доброг барута може да учини само врло добра пушка.

„Још имаде и Фетерли карабина за кавалерију са механизмом истог построја, само што је увијутак олука већи, магацин за 6 метака и цев много краћа.

Осим тога које на рукама 3. класе, инжинирских трупа, паркове артилерије и по магацпнима имаде још пушака Милбанк-Амзлерове системе од њихових с пред пунећих се пушака, претворених и нових система Пибодијевог у Америци израђених, све пушке истог калибра и за исту муницију, као и Фетерли, које ће у своје време послужити као знатна оружна. "резерва за својевољачке чете.

Пешачка муниција.

Муниција свију ових пушака метална је. Чауре су од томбака и израђују се у лабораторији у Туну сасвим исто онако као и код нас. Омеса палећа, која се састоји из:

400 делова тресачно киселог оксида живе.

50 делова клорно киселог калија.

200 делова праха од стаклета.

80 делова раствора гуме арабике (4 гуме 8 дест. воде) меће се у обод чауре, а не у капелу у среди; таква је Фабрикација у нешто јевтинија, али се такве чауре избачене немогу по други пут да пуне. 6

Барутно је пунење 8,75 гр. нормално, али се према јачини барута мења.