Ratnik

– с

ЗВАНИЧНИ ДЕО ницијоних, на основу искуства у прошлим ратовима, с призрењем на наше финансијске и транспортне околности и разне захтеве, којима имају таква кола одговарати. | Главпи су захтеви који су узети од комисије у обзир при оцени кола муницијских :

Кола морају јака бити, да би могла велики терет издржати, не само на насипу, него и на хрђавим и прокопаним путовима, и да непотребују честе поправке.

Конштрукција треба да је проста тако, да направа и оправка много некошта, да би прости мајстори могли оправке извршити; даље требају саставни делови муницијоних кола да буду слични осталим војним возовима, да би се могли лаком променути у случају потребе.

Муницијона кола треба да имају са осталим војним и приближно са сељачким возовима једнако широк коловоз, ради употребе разних пољских и планинских путова. Та кола морају доста покретна бити, да би у случају нотребе могла и хитним захтевима одговарати, а ради сигурпости вожења, треба да буде положај тачке тежишта што нижи.

____ Простор за терет треба да је велики до неке известне границе, да би се могло што више муниције натоварити, са. чега би мањи број кола био потребан, број људства, запреге и дужина колоне су мањи и у толико транспорт муниције јефтинији, мањи број дозвољава комаданту лакши преглед при маршу, лакши надзор, мању бригу односно ране и смештај за људство за стоке.

Досада постојећи модели неодговарају свима овим захтевима. Кола, која највише одговарају горњим захтевима јесу тако звана „старе Форме“. Та су кола најјача и најпростије конштрукције, сразмерно најјестинија, јер мање оправке потребују. На њима се може највише муниције товарити, као што се из приложеног прегледа може видети.

Број кола за транспорт известног броја муниције најмањи је, усљед чега јеи транспорт с тим колима и најјефтинији, као што се из прегледа види и који су скопчани са најудеснијим начином запреге.

Војни возови служе за транспорт, пешачке и артилеријске муниције, за транспорт разног војног материјала, за Фураж, и за транспорт великих терета.