Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 113

Војни возови за транспорт пешачке муниције при муницијоним колима, возови за транспорт војног материјала и војничког пртљага, као и Фураж на кола, могу у главноме једне конштрувције бити, с малом изменом, која зависи од начина заптреге : Е 1. За муницијона кола препоручила би се запрега воловска, из узрока, што се код нас најлакше може Ме И што је најјефтинија.

Ради тога начина запреге, требало би од садањих кола старе форме само скинути јарамц и кракове ва предњем трапу пократити.

Рукавац осовине и главчина требала би да се пократи ва. 405 Осовина би требала да буде мало лакша ито 20—80 кила. Шарагље предње и задње да се намештају као што се сада на Фуражним колима намештају. Ту би одпале 4 куке са листовима, а уједно и тешка направа дотичних карика са ушицама.

Просте карике и куке на лотрама служе боље за намештање шарагља, а и направа тих делова је јефтинија.

2. Кола за транспорт војног материјала и за пртљаг војничких ствари треба да буду подпуно једне конштрукције као муницијона кола, само што би требало додати јарам за коњску запрегу.

3. Фуражна кола треба да буду једне конштрукције са торњим, у главноме само би требало да буду лотре дуже него код горњих кола и без дасака.

Кола преправљене Форме и кола са подилазећим точковима нису практична, лако се кваре а направа и оправка је скупа. Кола потом моделу неби требало у будуће правити.

4. Кола лаког муницијоног парка одговарају садањем артилеријском материјалу: с променом тог матернјала мора се и конштрукција таквих кола преиначити.

За сва кола у опште требало би извесни терет одредити, који се сме товарити. Е

Односно фарбе за возове препоручила би се боја с којом се сада фарбају 9 см. лафети за челичне острагане,

Ради оцене наших досадањих кола комисија прилаже под У. један сравнителан преглед и предрачун свију форми.