Ratnik

784 ЗВАНИЧНИ део

Министарство војно

ФИм. 5889, 165.

Команданту окружне војске.

Како је до сада војно инвалидски суд, већи број онеспособљених војника у прошлим нашим ратовима огласно за подпуне инвалиде на свагда, а од њих неке и привремено, а, тако исто огласио је многе за полу-инвалиде којима се подпора има издавати до оздрављења или смрти, а некима је и рок трајања подпоре одредио, по истеку ког имају се понова прегледати.

Истина, да је чл. 26. прописани правила за извршење закона о подпори, стављено у дужност полиц. властима, да поред тамо означени случајева, пазе и на оздрављење инвалида, па кад приметиле буду, да је ко оздравио, дата новом лекарском прегледу подвргну и по чл. 28. исти правила сведочбу министру војном достављају.

Но да би се што боље могли контролисати привремени полу-инвалиди и они којима трајање подпоре судом није опредељено, као и подпуни инвалиди, који су привремено за такове отлашени и којима је трајање подпоре одређено инвалидским судом, те да неби поједини и као оздравели уживали подпору инвалидску а на штету касе Фонда инвалидског, то наређујем :

Да окружни команданти чим од инвалидског одсека добију спискове оних полу-инвалида и привремених инвалида, који у округу и окружном месту живе (а београдски и за варош Београд) да образују у свом подручју комисију, по могућству од два лекара, а за тим да позову све полу-инвалиде и привремене инвалпде, који живе у територији подручне им команде и да их у своме присуству подвргну новом лекарском прегледу, а по извршеном прегледу, да изузму сведочбе лекарске о способности или неспособности прегледаног, које морају бити јасне онако као што је то ранијим расписом од 81. Августа пр. год. Фм 9588. наређено, и командантом потврђено, као што јетакође наређено чл. 14. закона о подпори инвалида.