Ratnik

РАСПИСИ ПО СВИМА ВОЈНИМ ГРАНАМА 785

Команданти ће при позиву гореозначених лица наредити, да сваки са собом понесе и решење инвалидског суда, из ког ћд се при новом прегледу комисија бар у главноме моћи уверавати у каквом је стању онај који се прегледа, при првом прегледу био, кад се за подпору јавио.

По извршеном овом прегледу, команданти ће све оне сведочбе, по којима би ко нађен био, да је оздравио, и да би му према стању здравља, требало подпору одузети, или који би од привремени подпуни инвалида у толико био оздравио, да би се могао за полу-инвалида огласити , све са засебним актом доставити министру ради предаје инвалидском суду на решење. Оне пак сведочбе којима (би ко био нађен још за неспособног, задржаће команданти при својој канцералији, која, ће им служити ради њихове употребе при додцнијем прегледу.

Команданти ће од сада гореименована лица сваки 6 (шест) месеци (т. ј. Октобра и Априла) лекарском прегледу подвргавати, и даље поступати како је напред речено, необзирући се на то што и полицајске власти по чл. 26. поменут. правила воде надзор и што их оне кад год за потребно нађу могу лекарском прегледу подвргавати и уверавати се о стању њиховог здравља.

Исто тако команданти ће у споразуму са окружним начелством које подпору издаје, сваког оног полу-нвалида или привременог инвалида, коме је решењем инвалидског суда трајање подпоре опредељено рачунајући ово, од дана судског решења па за опредељено време, ако за то време не буду оздравило при свршетку истог лекарском прегледу подвргавати и одма сведочбе министру достављати. У сведочбама изданим сврх прегледа привремених пуних инвалида треба јасно да се каже, да ли прегледаног треба признати за подпуног инвалида или има изгледа да ће се доцније, и то за које врема, стање повреде поправити па према томе, да ли и за које време таквог треба и даље као привременог инвалида сматрати.

Најзад команданти ће свакад по свршеном прегледу, за оне који буду новим прегледом нађени да су оздравили, и да им треба подпору одузети, јављати окружном начелству како би оно оздравелом лицу на својој каси издавање подпоре обуставило од дана прегледа па до новог судског решења.

РАТНИК ЕЊ. ШП. Св, ХЛ. 52