Ratnik

РАСПИСИ ПО СВИМА ВОЈНИМ ГРАНАМА 797

Министарство војно ЕС 2121.

180. Свима командама и војним надлештвима.

Да би се што више добијало тачних статистичких података о боловању и умирању наше војске, наређујем: да се од сад месечни и годишњи рапорти војних болница и војних амбулаторија састављију на следећи начин,

ЈЕ

У месечном рапорту морају се у почетку рапорта тачно назначити: 1. колико се затекло од прошлог месеца 2. коЛикО је новог месеца у болницу дошло и 3. колико је свега, болесника лечено, и то све по родовима оружја, као што показује Формулар одређен на ту цељ.

Одма затим мора се тачно означити: 4. колико је болесника оздравило, 5., колико кући пуштено рад поправке здравља, 6., колико је онеспособило 7., колико је умрло 8., колико је у другу болницу премештено 9. и колико је свега из болнице отишло, најзад 10., колико је у болници на лечењу остало, све ово мора се означити као и горње по роду оружја; 11., по свршеном овом општем прегледу о стању болнице, морају се побројати болести, због којих су војници тог месеца у болницу долазили и то опет по родовима оружја.

Приметба. Све болести морају се именовати научним (латински) називима.

Болести се морају излатати такође научним редом: болести целог организма (зимотичне, крвне ит. д.) једна до друге, па онда болести појединих делова тела, (мозга, плућа, срца, стомака, црева и т. д.) такоче једна до друге.

Сами генерички изрази (штогез, дФеттработез Теђјев итд.) несмеју се употребљавати.

Примедба. Кад се у току болести примети, да је у ранијем рапорту погрешна дијагноза о некој болести стављена, ваља у рапорту идућег месеца у приметби ту погрешку показати. Приметбе морају бити на крају рапорта.