Ritam

INTERVJU

JJ BEINEIX

rian Žak Beneks, čelrdeset trogodišnji francuski rediteij (Diva, MeJLsscc u slivniku, Beti Blu, Rozalin i lavovi) je svojevremeno napustio studije medicine i tako zauvek propustio šansu da automatski i na lak način postane uvažen građanin. Odlučio se za rizik pravljenja filmova i ovom prilikom govori o tome.

O KRITICI, PUBLICIISVOJEVREMENOJ IZJAVI DA ŽELI DA POBUE KRITIČARE, JER ONI ŽELE DA ÜBUU NJEGA Tačno je da sam to rekao, ali, to je prošlost. Istinu govoreći, više mi nije stalo. Jer, ljudi će reći ono što žele, ja ću biti razočaran ili sre ćan, u zavisnosti od stava knlike. Neki će zaista govoriti o filmu, o tome da li im se dopao ili ne, neki neće govoriti o filmu nego o sopstvenim

problemima, neki će biti nepravedni ili pokušali da u filmu pronadu nešto Sto u njemu ne postqji. To me reyoltira i o njima ne želim da govorim. Želim da pričam o ljudima koji o filmu govore na autentičan način, bilo da im se dopao ili nije. Stalo mi je samo do onih koji zaista uzimaju u obzir ono što ja radim, bilo da se radi o kritičarima ili o publici. Ne želim da dosadujem ljudima koji gledaju moje filmove samo zato da bi rekli kako im se oni ne sviđaju. Ni ja ne želim da dosađujem pričajući sa njima, niti da rasipam energiju odgovarajući na njihova pitanja.

RITAM 51