Ritam

GLOBALNA KORPORACIJA?

Jedan od najdalekosežnijih poteza godinezbio se u srcu velikog biznisa. Kada je CBS, jedno od tri najveća imena među koncemitna koji se bave prodajom nosača zvuka prešao u ruke Sony Corporation, sa sedištem u Japanu, rođen je novi gigant koji je imao zaokruženu proizvodnju sredstava za emitovanje zvuka (CD piayera, gramofona, kasetofona svih vrsta - oni su izmislili walkman) s jedne strane, i nosača zvuka s druge strane (ploča, kaseta, CD-a). Verovatno smo u tom trenutku postali svedoci definitivnog stizanja doba u коше su oni koji su bili najzaslužniji za pobedu CD tehnologije konačno došli po svoje. Već sada postoji još nekoliko gigantskih proizvođača CD harđwera koji su kupovinom postojećih diskografskih kompanija (npr. Phillipsove akcije u Polygramu) ili pokretanjem sopstvene CD produkcije (slučaj Denon), uspeli da tehnološki i kreativan ciklus pretvore u jedan. U slučaju Sony Corporation, apsolulna kontrola i novo zaokruženje kapitala, na višem nivou, ovim su bili završeni, rađajući novog džina za novo doba. Doba totalne zabavc. (DAiGP)

NOVO DOBA NOVOG DOBA?

Prošie su đve i po decenije otkada je 1964. Music For Zen Meditation Топуја Scotta zapljusnuia svest budućih hipija. U međuvremenu pojavili su se Popol Vuh i Jon Hassel, Mike Oldfield, Paul Winter, Tangreine Dream i Brian Eno, ali je tek naše vreme od new agea stvorilo autonoman žanr - relaksirajuću instrumentalnu muziku nastalu banalizacijom elemenata jazza. klasične i etničke muzike. I više od toga - new age je danas globalni pokret. Novo doba new agea izgradile su potpuno specijalizovane điskografske kuće. Najpre Wyndham НШ, a potom Private Music, Narada, New Alhion, Music West, Global Pacific, Hearts Of Space, Higher Octave i desctine drugih new age kompanija usmerili su ovaj žanr ka ekologiji i mistički m učenjima (atrologiji, transcedentalnoj medilaciji...). Wyndham Hill je bio prva specijalizovana new age kuća koja je otkrila da prodavnice zdrave hrane i astrološke opreme igraju bitniju ulogu u prodaji njihovih izdanja nego klasični lanci prodavnica ploča. Ovo iskustvo danas koriste svi - stvarajući od new agea odvojenu i sebi dovoljnu planetu u pop univerzumu (GP) H

KOLIKO JOŠ IMA VREMENA ZA VINIL?

Ako je ispravna ideja Paula Morleya po kojoj je najbitnija uloga Popa da nam pruži nešto o čemu ćemo razgovarati, onda je glavni generator socijalne bolesti iz sveta populame kulture bio - compact disc. Neke od najneverovatnijih glasina koje su nas sve uzbudjivale u 1990. godini, uključivale su i ovakva pitanja; da li će se svi compact-discovi istovremeno samouništiti 2000.-te godine od aluminijumske oksidizacije? Da li je jedan zapadnonemački grad bazirao svoju kompletnu ekonomiju na štampanju CD-a Dark Side OftheMoon znate-već-koga?-Da li bojenje spoljne fvice compact disc ploče zelenim Marker flomasterom uđvostručuje čistoću zvuka? Da li pušenje marihuane u blizini CD playera narušava kvalitet zvuka? Dilema "CD ili vinil?" razrešena je daleko od očiju zainteresovane publike, u giavama bosova korporacija. Compact disc je daleko plodotvomiji nosilac profita nego vinilna ploča - ta razlika može iznositi i do 30 % - i tu prestaje priča o svim dmgim argumentima. Čemu oni služe, čitali ste u prethodnom pasusu. Nakon što je zavladao, petoinčni digitalni fetiš poslužio je kao šlagvort za teorije o interakciji tehnologije i socioiogije kulture, izazfvajući totalnu pometnju u vremenskim koordinatama današnje populame muzike. Najednom, cela istorija je pred našim očima, ovde i sada, đešavajući se kroz luksuzne box-setove (Led Zeppelin, The Byrđs, Frank Sinatra, Robert Johnson), paralelno sa njenom - zamislite - realnom realnošću! Pa čak i ako 1.1.2000. godine najednom nestanu digitalni zapisi sa svih compact discova ovog sveta, sigumi smo da nećete biti previše tužni. Do lada će većsvirati nešto mnogo bolje, savršenije, i sigumo neuništivije, za razliku od tog glupog CD-a koji pucketa, preskače i rasipanjem lasenskih zraka po sobi zagadjuje vašu životnu sredinu. A tako ćete dobiti i nešto vrlozanimljivo - ukusne, DlGlTALNEpodmetačeza vaše kristalne čaše. Praktično, zarne? (GP)

15