Ritam

рор muzici i ostavi za sobom svaku pomisao na neki tvrđi rock’n’roll zvuk, nego je to bio najvažniji uslov koji je bilo neophodno ispuniti da bi vam neko od njih objavio ploču. Drugim rečima, niko više u diskografskoj industdji kodnas ne verujeđa jerock’n’roll kao biznis moguć u ovim uslovima. Ove godine -1990. je samo prva od njih - upamtićemo po tome što u njima nije objavljena nijedna rock’n’roll ploća za veće firme (znači sa normalnom distribucijom), i štoje u njima obnovljen rascep koji je u domaćoj populamoj muzici postojao рге Bijelog dugmela. Rock’n’roll je podzemIje. Sveostalojezabavna muzika.

PGP ZATVARA KRUG

Ne, krug ipaknijezatvoren do temere i na опај način kojije tokom sedamdesetih sprečio celu generaciju da na vreme izađena svetlo dana sa svojim stavom i muzičkim izrazom. Pre dvađeset godina sama popularna kultura bila je rigorozno nadgledana stvar. Takva postavka stvari onemogućavala je mnoge da rade ono što su zaista hteli - većina je provela vek praveći i snimajući nešto SLIČNO onome što je želela, kao što je malo ko u ono vreme zaista izražavao ono što je mislio. Tokom sedamdesetih skoro svi KAO da su živeii i KAO da su rađili. Tako je svaka nova grupa bila savetovana šta i kako da snima, bivajućiudaIjena ukoliko ne bi smatrala za shodno da posluša. Otkako se 1985-85. sa početkom rada Ijubljanske Založbe FV i koparske produkcije Slovenija, nezavisno izdavaštvo našlo na zdravim ekonomskim osnovama (koliko se tad moglo), ova breša je probijena u psihološkom smislu jednom zauvek, Nezavisni izdavači koji su se i ponašali kao mali privrednici omogućili su izlazak nekolicine ploča koje se na drugi način ne bi pojavile - aU je važnije od same činjeniceda su nešto objavili i održaU se (dok 1988. hiperinflacija nije uzela danak u celoj privredi), sam način na koji su radili. Naime, na ovaj način po prvi put je jugoslovenskoj publici sistematski (a ne slučajno Ui ekscesno) predstavljen u čistom obliku punk, hardcore punk, heavy i speed metal, body electric, bazični rock’n’roll i rhythm & blues zvuk koji su pravili jugoslovenski bendovi. Više nisu bile potrebne ZAMENE za pravu stvar, više se ništa nije KAO događalo. Nezavisni izdavači su, pomalo slučajno, dirnuli u suštinu jugoslovenskog lažnog društvenog mira, "jugoslovenskog sna" koji je podrazumevao da prestanete da stvarno živite da biste mogli postojati. No, tekje 1990. donela preokret u ovom smeru koji jeuveo u igru privatni kapital i biznis, sa odlučujućom težinom odlaska jedne VesneZmijanaciz PGP RTB-a, što će navesti mnoge da razmisle nije ii im pametnije da sami vode svoje poslove?

NEW KIDS ON THE ROCK

A kako je svoje poslove uvek pametnije voditi sam, 1990. je uz samostalno dbjavljivanje ploča od strane grupa (Patareni, SCH, Napred u prošlost), donela eksploziju nezavisnih izdanja sa najraznolikijim etiketama: od Maribora do Niša izdanja su se množila lom brzinom da pred kraj godine ni najveštiji novrnari Ritma nisu mogli da prikupesve štosepojavilonavinilu. Recenzirati rock’n’roll ploču postaio je poduhvat vredan poštovanja. Samo u Zagrebu ovu gođinu završava 5 izdavača - Slušaj najglasnije, Search & Епјоу, Biind Dog, Idle Valley, УООР, koji su übeležili izdate LP, EP ili singl ploče (total: 14 izdanja). Ukoliko još dodamo Front Rock iz Maribora (6 vinilnih izdanja), te Start Tođay i Mr, Montenegro iz Novog sada (zajedno:3 tzdanja) i Delirium izSapca (2 izdanja), dobijamo sliku o pravom stanju stvari. Cela jedna godišnja diskografija yu-rock’nTolla pojavila se na nezavisnim izdanjima. Ovo znači dve stvari: 1) domaćeg rin’r zvuka itekako imaširomzemlje, zdravje i - hvala na pitanju -dobro muje tu gdeje.

2) dometi našeg nezavisnog izdavaštva su ograničeni činjenicom da ne postoji skoro nikakva distributivna struktura koja bi omogućila zainteresovanom kupcu da bar zna gde se takva izdanja mogu naći (šla, recimo, znači činjenica da album Sexe dobija veoma dobru ocenu u Ritmu, ukoliko ga ne možete gotovo nigde nabaviti?) I tako, gledajući jednim okom Satana Panonskog, a drugim grupu Ruž, možemo se zakletiti da je 1990. bila zabavna godina. Budućnost je toliko blistava da smo svi prinuđeni da nosimo lamne naočare. Da ne vidimo ruševine. Dragan Ambrozić

LISTA NAJBOLIH DOMAĆIH PLOČA 1990.

I.OBOJENIPROGRAM - NAJVAŽNIJE JE BITIZDRAV (. Search & Епјоу) 2.-5. MILADOJKA VOUNEED - GHASTLV BEYOND BELEIF (. Helidon) BOYE - 18{Search&Enjoy) KUDIDUOTI - MISMO OVDJE SAMO ZBOG PARA (. Helidon) SEXA - N0 SLEEP TILL PUSSY/N0 PICTION [Založba FV) 6.-10. MESSERSCHMITT - FOXIN (BlindDog) MAJKE - RAZUMIBEZUMLJE ( Search & Епјоу) BORGHESIA - RESISTANCE {Dallas - Jugoton) SCH - LIFE DURING WARTIME {samostalno izdanje) POLSKA MALCA - MOJSTER S SNEŽINKO {Front Rock) NAJBOUA PLOČA SA RAZNIM IZVOĐAČIMAI99O. Razni izvođači - KAKO JE PROPAO ROCK’N’ROLL {PGPRTB)

17