Ritam

VIDEOŠKOLA

Da neki.novi klinci osvajaju Holivud svedoči i primer Slivena Hopkinsa, 32-godišnjeg Engleza, bivšeg dizajnera spotova za Eltona Džona, Duran Duran i Bilija Ajdola. U najezdi filmovanih stripova, i to najčešće od slrane slripom neobrazovanih autora (Voren Biti, Tim Barton) čudi podatak da Hopkins, jedan od najvećih Ijubitelja stripa među filmadžijama (kolekcija od preko 20.000 primeraka, uključujući i prvi broj "Betmena"), u svojoj karijeri nije posegnuo za devetom umetnošću. Diplomiravši dizajn u Londonu, Hopkins je u svet Шша ušao preko Rasela Malkehija. Nezadovoljan statusom scenografa spotova u Londonu, seli se početkom osamdesetih u Njujork gde, po sopstvenom priznanju, "na prevaru" dobija posao reditelja reklama i spotova. Ali to je shvatio kao privremeno rešenje, pa oberučkeprihvata poziv da 1983. bude reditelj druge ekipe na snimanju "Hajlendera" svog mentora Malkehija, Übrzo u Sidneju na scenu postavlja mjuzikl "Raspućin", da bizatim debitovao u Kanu hvaljenim filmom "A Dangerous Game". Povralak u Holivud bio je trijumfalan. "Strava u Ulici brestova 5", po mnogima najuspešniji nastavak serijala, kao i aktuelni spektakl "Predalor 2", i pored izostanka Svarcenegera, donose mu neograničene kredite. Bez obzira što "PređatorZ' po svemu sudeći neće nadmašiti finansijski učinak prvenca, svi se slažu u oceni da je mladi Hopkins napravio impresivan fflm. "Imam dovoljno poverenja u sebe da mislim kako ću jednog dana biti veliki reditelj," kaže Hopkins, "ali zašto misle da sam to već danas... Trenutno brinem jedino da pre nego što završim fil već imam ponudu za sledeći."

D. Jeličić

KLIK

Dok se očekuje prernijera novog filma Olivera Stouna "The Doors; Waiting For The Dawn" i nova serija glasina tipa "Džim Morison je živ" iz štaba koji se u vreme pisanja bavi poslednjim elementima postprodukcije stižu vesti o izvesnim dilemama. Naime, glavni glumac koji tumači lik Morisona, Val Kilmer, je sam snimlo pesme Dorsa I voleo bi da se ta verzija pojavi na fllmu. Stoun je sumnjičav i kako se u žargonu posla kaže - o tome će biti doneta "kasna odluka". Za svaki slučaj, scene koncerata su snimljene uz originalnu muziku Doorsa I uz

SIN I MOMAK

U poslednje vreme o Kiferu Saterlendu mediji najviše izvešlavaju kao o pratiocu Džulije "Pretly Woman" Roberts. Kao da se zaboravlja da je on pre nje stekao afirmaciju, pa čak i da je sin slavnog oca. Sa samo davđesettri godine iza sebe (rođen je 1967. u Baltimoru) Kiferveć ima četrnaest godina glumačkog iskustva, jedan propao brak (sa kanadskom glumicom Kamelijom, koju je ostavio zbog Džulije), alkoholičarske i narkomanske frustracije i još štošta. Od 1976. do 1984. glumio je na lokalnim pozomicama Toronla, što je dovelo do toga da je već prvim filmom "The Вау Воу" (Momak iz zaliva, 1984.) osvoji nagradu Genius, kanadsku varijanlu Oskara. Sledio je uspeh za uspehom, a dominirale su uloge moraino i karaktemo sumnjivih tipova koje če ga proslaviti u "Ostani uz шепе" i "Izgubljenim momcima". Jedan od predvodnika takozvane bral pack generacije (Mat Dilon, Rob Lou, Son Pen, Majkl Foks, Emilio Estevez i Čarli Šin), da bi u "Mladim revolverašima" jahao je na čelu petorici od njih (Lu Dajmond Filips, Estevez, Šin, Kejsi Šijemacko, Dermot Malroni). Paralelno sa filmskom, gradi i TV karijeru, gde će ostati upamćen po briljantnoj epizodi u Splibergovoj priči u seriji "Amazing Stories". Ovih dana domaća pubhka može da ga vidi u čak tri fiima. Najviše pohvala dobio je za kreaciju mladog lekara koji pobeđuje smrt u filmu "Tanka linija smrti" Džoela Šumahera, na čijem snimanju je upoznao Džuliju Roberts. u "Odmetnicima" Džeka Šoidera i "Mladim revolverašima 2" Džofa Marfija, ponovo glumi pored Lua Dajmonda Filipsa. Veslern i krimić nisu baš tipična žanrovska područjaza Saterienda, ali u oba filma izvrsno sesnašao, naročito kao progonitelj Indijanca Filipsa u "Odraetnicima", brzopoteznom trileru autora "Hidena". Nedavno je odiučio da oproba sreću i u svojoj otadžbini i to u ostvarenju mladog autora Bernarđa Rouza, pored najhvaljenijenove engleskeglumiceEmili Lojd. Radise o željno očekivanom fdmu "Čikago Džo i zabavljačica". D.J.

18