RTV Teorija i praksa

čini efikasnijim. Na dmgom kanalu može da se čuje muzika »ambijenta« koja čini prijatnijim boravak u čekaonicama, na mestima odmora i relaksacije. Treći kanal je posvećen muzici koja je u modi. Četvrti kanal emituje klasičnu muziku, dok Peti kanal prenosi Nacionalni program RNE i najzad Kanal VI stalno emituje kurseve stranih jezika na različitim nivoima. OBNAVLJANJE KLASIČNIH NEMIH FILMOVA NA DRUGOM PROGRAMU NEMAČKE TELEVIZIJE, ZDF Jurgen Labenski, uređnik filmova Drugog programa nemačke televizije Drugi TV program u Nemačkoj prikazao je svojim gledaocima seriju od deset »Velikih nemih filmova« —• nastalih između 1925. i 1929. godine. Autor članka opisuje organizaciju rada, probleme i njihovo prevazilaženje

u toku ovog interesantnog istraživačkog i umetničkog stvaralaštva. Јег prvo je trebalo ustanoviti u kojim se kinotekama ili arhivama nalaze filmovi, u kakvom su stanju, kako ih kompletirati da bi bili vemi originalu, a zatim takav original upotpuniti muzikom koja najbolje odgovara eposi i problematici koju film razvija. UČEŠĆE TELEFONSKO U RADIO I TELEVIZIJSKIM EMISIJAMA Diana Birkett, Nezavisno društvo za emitovanje, Velika Britanija Autor članka analizirajući studije i istraživanja iz ove oblasti objašnjava kritičarima telefonskog učestvovanja u radio i XV emisijama da su njihovi argumenti loše zasnovani јег se bitno razlikuju koncepcije tradicionalne radiodifuzije koja ima jednosmemu komunikaciju i pokušaja dvostruke komunikacije koju predstavlja emisija putem telefona.

RADIO-TELEVISION OIRT, br. 1. 1975.

OIRT —■ Međunarodna organizacija radija i televizije sa sedištem u Pragu objavljuje dvomesečno na francuskom i engleskom, ruskom i nemačkom jeziku publikacije sa prilozima koji omogućavaju da se dobije slika o aktivnostima i pravcima delovanja, programskim kretanjima i tehničkim inovacijama članica ove organizacije.

DESET GODINA SVOJEVRSNOG OBLIKA RADIO-EMISIJA NA RADUU DEMOKRATSKE REPUBLIKE NEMAČKE (prof. dr Wolfgang Rodel, Univerzitet »Karl Marks«, Lajpcig, Sektor žurnalislike ) Autor, profesor žumalistike na Univerzitetu »Karl Marks« u Lajpcigu, analizira poreklo i uspešan razvoj jedne specijalne vrste radio-programa

(»feature«), odnosno svojevrsnog načina prikazivanja pri čemu se upotrebljavaju sva sredstva koja radiju stoje na raspolaganju. Prikazujući primere desetogodišnjeg rada ove vrste radio-emisija koje udružuju žurnalističku sažetost i prikazuju stvarnost sa svim elementima umetničkih sredstava izražaja, autor pokazuje kako je relativno nov radio-žanr postao vrlo efektan, a danas čak i neophodna komponenta radio-emisija u Nemačkoj Demokratskoj Republici.

128]