RTV Teorija i praksa

OBRAZOVANJE GRAĐANA (iz iskustva Odeljenja za dečji radio Sovjetskog radija) A. Menshikova, urednik dečjih emisija sovjetskog radija izlaže u svom članku osnove moralnog vaspitanja mlade generacije u Sovjetskom Savezu koje se ostvaruje kroz lazne cikluse emisija ove redakcije. Rezultate ovog sistematskog rada autor dokumentuje izvodima iz pisama odgovora koji pokazuju sa koliko se poverenja mladi gledaoci obraćaju redakciji da bi rešavali svoje lične probleme, učestvujući u stvaranju programa i obiazovnim ciljevima ređakcije.

SPORTSKE EMISIJE NA POLJSKOM RADIJU Glavni i odgovorni urednik sportske ređakcije poljskog radija u svom članku detaljno informiše o aktuelnim zadacima sportskog radio-novinarstva u Poljskoj. On sportsko novinarstvo deli na dve grane: novinarstvo i reportažu koji su prvobitno namenjeni brzoj informaciji i događajima iz oblasti sporta i dokumentarno novinarstvo čija je misija propaganda aktivne fizičke kulture koja je neophodni sastavni elemenat obrazovanja u uslovima opšteg razvoja socijalističkog društva.

RADIO-TELEVISION OIRT, br. 2. 1975.

RADNIK NA TV EKRANU (V. Jegorov, član Državnog komiteta za televiziju i radio, zamenik glavnog urednika Odeljenja za propagandu sovjetske televizije) Autor daje teoretsku analizu sadašnjeg stanja i perspektivu ekonomske propagande na TV ekranima u Sovjetskom Savezu. Smatra da je

glavni zadatak ove vrste propagande tačna procena odlučujućeg i stvaralačkog faktora ekonomske snage socijalističkog društva. Na atraktivno i živo prikazanim primerima iz raznih žurnalističkih sovjetskih TV emisija Jegorov pokazuje uticaj i efikasnost tema, njihov, sa propaganđne tačke gledišta, veliki društveni značaj.

М. Kun-Broćić

RAĐANJE TELEVIZUE, sl. 17

[129