RTV Teorija i praksa

radio-difuzije čije je dalje širenje u postojećim frekvencijskim opsezima već ograničeno. Pošto je ovaj sistem na međunarodnom planu u potpunosti definisan za „Region 1” na Svetskoj administrativnoj radio-konferenciji u Ženevi, nema već ni tehničkih nerešivih problema da se počne i sa praktičnom realizacijom. Prve probne emisije se očekuju u Evropi već oko 1980. god. kada ASE (Agence Spatiale Europeenne) treba da lansira probni radio-difuzni satelit, a dotle će već biti realizovani sistemi u Japanu i SSSR prema sadašnjim planovima. Na razvoju mikrotalasnih komponenti i njihovoj aplikaciji u prijemnoj opremi za 12 GHz se intenzivno radi u mnogim istraživačkim laboratorijama u svetu, pa i kod nas. Posebno se insistira na realizaciji malošumnih, ali i jeftinih prijemnika konvertora pre svega za individualni prijem, u čemu su već postignuti dobri rezultati. Prijemna oprema za našu zemlju bi morala da zadovolji nešto specifičnije zahteve, jer bi trebalo da ima nešto širi prijemni frekvencijski opseg. Dosadašnji eksperimenti na polju difuzije televizijskih i radiofonskih programa posredstvom satelita pokazali su da su tehnički problemi rešivi, dokazali opravdanost uvođenja ovakvog sistema u jednoj zemlji uopšte, a pogotovu da trenutak uvođenja zavisi od dosta činilaca. Šire uvođenje ovih sistema u svetu, ipak nije stvar daleke budućnosti.

BIBLIOGRAFIJA

(1) Prof. Dr. I.Stojanovič, dipl.inž.: Radio-difuzija posredstvom satelita, ~RTV teorija i praksa” br. 5, 1976.

(2) A.Stojković, M.Stojkovič, A.Sion: Prenos televizijskih signala preko zemaljske stanice Jugoslavija”, IX Simpozijum „Telekomunikacije 75”, Ljubljana 1975, Zbornik referata.

(3) CCIR, Projet Rapport 473-1 (Rev. 76): Caracteristiques des eguipements de reception au sol pour des systemes de radiodiffusiop par satellite, 1970-1974-1978, str. 11.

(4) B.C. Blevis, N.G.Davies: Investigation of the Applications of Advanced Communications Satellites, Journal of the SMPTE, 111/75, str. 135-138.

171