RTV Teorija i praksa

doprineli bi upoznavanju ideja.koje dolaze sa strane. Svrha ovakve saradnje ogledala bi se u boljem razumevanju drugih naroda i njihovog kulturnog nasleđa. Saradnja može, ne samo da otvori puteve komunikacija, več i da započne politiku unapređivanja vrednosti. Uprkos raznim suprotnim mišljenjima, mora se mnogo toga učiniti, a več ukorenjena shvatanja o postoječim uslovima za komunikaciju na ravnopravnoj osnovi, trebalo bi ponovo razmotriti, Opštepoznata Temperova studija (Tempere) 0 strukturama nacionalnih televizijskih programa, lB i drugih koji se bave strukturama filmskog programa l9 , pokazuju da postoje zemlje koje diskriminišu informacije i vrednosti drugih, umesto da cene, bez razlike, sve umetničke i Ijudske kvalitete. Čak i na polju proučavanja medija ima zemalja koje u svojim istraživačkim časopisima i publikacijama pružaju informacije lokalnog značaja, dok su druge zemlje pak, otvorenije prema svetu. 2o Od Helsinkija, teško je bilo šta reći o težnji za otvaranjem novih puteva komunikacije među zemljama čiji su predstavnici stavili svoj potpis na dokument. Tradicionalni cilj dobro prihvačenog koncepta slobodnog toka ogledao se i u boljem razumevanju podeljenih nacija sveta u razvoju. PRAVO NA KOMUNIKACIJU 1 PROBLEMI SVETA U RAZVOJU Važna je još jedna grupa problema i verovatno je hitnost njenog rešavanja veća od potrebe izmirenja Istoka i Zapada na evropskoj sceni. Ovi probleihi su povezani

,e Tapio Varis (Tapio Varis), International Inventory of Television Programme Structure and the Flotv of TV Programmes Betzveen Nations, Tampere: Research Institute and the Institute of Jourhalism and Mass Communication, University ofTampere, 1973.

19 Up. strukture filmskih programa u raznim zemljama koristeči se podacima iz „World Communications: A 200-Country Survey of Press, Radio,Television and Film”, Paris: Unesco Press, 1975.

20 V. interesantno poređenje recenzija sadržaja knjiga u „Journalism Quarterly”, „Publitzistik” i ~Zeszyty Prascžnawcze” P. Dubiela (P.Dubiel), Analiza porozvnazvcza recenziji ksiakozvych zv zvybranach periodykach prasoznazvczych, ~Zeszyty Prasoznawcze” 1, 1976, 27-44.

119