RTV Teorija i praksa

Pitanje se svakako ne svodi samo na to da li če se radio-difuzija integrisati s novim „kvazi-radio-difuznim” oblicima komunikacije, već se postavlja mnogo šire, zahtevajući preispitivanje sistema javnog komuniciranja uopšte i njegovih programskih sadržaja. Najzad, moramo se suočiti i s trečom dimenzijom razvoja komunikacija. Pored opasnosti povečanja tehnološkog jaza i njegovih međunarodnih implikacija. zatim promena koje tehnološka revolucija unosi u komunikacijske sisteme. tu je i problem komunikacija u nacionalnim okvirima, jednako aktuelan i za razvijene zemlje i za zemlje u razvoju. Generalni direktor BBC Jan Trethoven (lan Trethowan) oratio se nedavno 13 svim službenicima ove velike organizacije sledečim upozorenjem: „Krajem ove decenije radio-difuzija će biti veoma različita (od ove danas - op. 1.L.) i udeo BBC u njoj biče znatno manji. Ako želimo da održimo naše istaknuto mesto u društvu, tada moramo shvatiti da odluke, koje sada donosimo, mogu da utiču na čitavu budućnost javnih službi BBC.” Izvesno je da se ove reči Trethovena ne odnose samo na ne male finansijske teškoče kroz koje prolazi BBC uprkos trećem povećanju pretplate u poslednjih nekoliko godina l4 , niti samo na uvečanu ulogu britanske komercijalne televizije u narednom periodu ls . Objašnjenje treba tražiti i u očekivanim izmenama opšte situacije radio-difuzije u budučnosti. Međutim, ekonomske teškoće BBC nisu neka posebna osobina britanske radio-difuzije. U poslednje vreme i druge organizacije u razvijenim zemljama, s veoma visokom pretplatničkom

,3 Članak objavljen u internom glasilu BBC „АпеГ, Cit. prema „The Times', February 6. 1980.

14 Poslednjih godina je televizijska pretplata u Velikoj Britaniji povećana prvo sa 12 na 18 lunti godišnje, zatim na 25. da bi u novembru 1979. bilo najavljeno povećanje na 34 funte. Da bi sanirao svoju situaciju BBC je tražio povećanje na 40 funti godišnje. što vlada nije odobrila. BBC. u kome zarade službenika zaostaju za oko 30°o u odnosu na komercijalne kompanije. najavio je nova smanjenja programskih troškova. ukidanje nekih muzičkih ansambala i smanjenje broja kadrova.

15 Konzervativna vlada donela je prošle godine odluku da se korišćenje četvrtog kanala dodeli komercijalnoj televiziji (IBA). čime je okončan dugogodišnji spor koće dobiti taj kanal. Tražili su ga i BBC i IBA. a parlamentarna komisija (tzv. Ananov komitet) je izašla s predlogom da se četvrli kanal dodeli posebnoj instituciji. nezavisnoj i od BBC i od IBA. što vlada nije prihvatila. (Za razliku od ostalih zemalja evropske zone. koje prema frekvencijskom planu raspolažu s mogućnošću postav1 1 anja tri televizijske mreže. Velika Britanija. zahvaljujući svom specifičnom geografskom položaju, ima na raspolaganju četiri kanala.)

66