RTV Teorija i praksa

bazom. zemljama koje se nalaze ~u špicu” komunikacijske tehnologije. ukazuju na ekonomske probleme, naročito na naglo povećavanje troškova televizijske produkcije. Ne retko. rezultat toga su draštična smanjenja programskih troškova. Ako se s takvim pojavama susrećemo u razvijenim zemljama, zemlje u razvoju su u još nepovoljnijem položaju zbog oskudne ekonomske baze, skupog transfera tehnologije, daleko težih problema spoljnotrgovinskih bilansa, a da se i ne govori o pritisku brojnih drugih potreba. Time smo stigli do ključnog pitanja nacionalnih komunikacija: društveno-ekonomskih resursa daljeg razvoja. Suočene s problemima na međunarodnom planu i transformacijom komunikacijskih sistema, nacionalne komunikacije moraju da nalaze puteve daljeg razvoja u veoma nepovoljnim uslovima susreta novih društvenih potreba, izuzetnih mogučnosti koje nudi tehnološka revolucija i privredne recesije, sve bremenitijih odnosa razvijenih i nerazvijenih. U tim uslovima postoji realna opasnost da se značaj zbivanja na području komunikacija ne sagleda u potpunosti, da se potceni u odnosu na druge oblasti razvoja i da naredni period dovede ne samo do neopravdanog povećanja tehnološkog jaza, več i do društvenih posledica s dugotrajnim dejstvom. 2. TELEVIZIJA SUTRA - NAŠE OPCIJE 16 Srednjeročni plan pred čijim se donošenjem nalazimo peti je po redu 17 u istoriji naše televizije. Za nešto više od dve decenije televizija je izrasia u najmoćnije sredstvo javnog informisanja, značajan faktor obrazovanja i demokratizacije kulture, nerazdvojni sastavni deo svakodnevnog života naših građana. Međutim, u isto vreme, pred televizijom se nalaze veoma krupni problemi, koje treba rešavati u narednom periodu. Mesto

° va ) pdeljak pisan je iz perspektive Televizije Beograd. ali su. izvesno. neke karakteristike od značaja za sve naše stanice.

Prvi petogodišnji plan razvoja televizije u Jugoslaviji obuhvatao je period 1957-1961. godine. Kako je u realizaciji ovog plana došlo do zastoja, JRT priprema predlog „Petogodišnjeg plana razvitka televizije u FNRJ", koji obuhvata period 1961-1965 (vidi: „Stanje i problemi daljeg razvoja TV u FNRJ", JRT. Beograd. Oktobar 1960), ali do usvajanja ovog plana nije došlo. Zatim je sledio Sedmogodišnji plan razvoja 1964-1970. a iza njega dva petogodišnja plana - 1971-1975 i 1976-1980. godine.

67