RTV Teorija i praksa

(Ovaj podatak govori da polovina anketiranih pretplatnika svoja mišljenja o filmu formira uglavnom na osnovu gledanja filmova na televiziji.) Najredovniji posetioci bioskopsMh predstava su mladi (do 25 godina), češče oni sa večim obrazovanjem, češče muškarci nego žene. 4 Odgovori na pitanje o omiljenosti filmova iz različitih žanrova 5 dali su sledeči redosled najomiljenijih filmskih žanrova: ratni (27% anketiranih), kriminalistički (26%), Ijubavni (18%), vestern (11%) itd. S obzirom na omiljenost kriminalističMh i vestern filmova, naročito kod mlađih gledalaca, trebalo bi razmisliti o eventualnom negativnom uticaju ovih filmova, naročito ako se imaju-u vidu sumnjive idejne i estetske vrednosti velikog broja filmova koji pripadaju ovim žanrovima. Ovakva opredeljenja gledalaca za određene filmske žanrove, sigurno su, u izvesnoj meri, rezultat uticaja repertoarske politike distributersMh kuča i filmsMh redakcija jugoslovensMh TV centara. Ovo pitanje zaslužuje da bude dublje proučeno i da mu se posveti pažnja šire društvene javnosti. Kada se govori o negativnom uticaju određenih filmova najčešče se misli na one koji u velikoj meri nasilje, strah i U žas ili seks i erotiku. Bez obzira na veoma razhčite stavove prema ovim filmovima, oko dve trečine TV pretplatmka koji idu u bioskop gledaju i ovakve filmove. (Najviše gledaju filmove sa erotsMm sadržajima, a najmanje filmove sa nasiljem). Kada su u pitanju ovakvi filmovi repertoarska politika filmskih redakcpa na televiziji ima posebnu odgovornost, jer je televizija porodični medij, te giedanje filmova sa slobodram Ijubavmm scenama zajedno sa decom. odnosno roditeljima moze da bude neugodno (65% anketiranih je tako odgovonlo), a raširena su i mišljenja o negativnom uticaju filmova sa scenama nasifia, straha i užasa na mlade gledaoce. Mišljenja o opravdanosti prikazivanja filmova sa scenama nasilja, straha i užasa, seksa i erotike na televiziji su prohvrecna, Prema podacima našeg istraživanja TV pretplatmci vise odobravaju prikazivanje filmova koji u veliko] men sadrze seks i erotiku na televiziji (65% anketiranih), nego prikazivanje filmova koji sadrže scene straha i užasa (49%) i nasifia (40 /o).

4 Razlike u ponaSanju određenih kategorija gledalaca su utvrđivane izradunavanjem statističke značajnosti razlika među procentima.

s KoriSćena je klasiftkacija koja je najoešće u upotrebi u RTV kućama i najražiremja među publikom. S obzirom na broj gledalaca koji se opredeho za filmove 12 NOB. a koji su svrstani u kategoriju ratnih filmova, smatramo da bi u drugim istrazivanji ma trebaio iz ove široke kategorije izdvojiti filmove iz NOB i nase revolucionarne prošlosti od drugih ratnih filmova.

110