RTV Teorija i praksa

100% = svi slušaoci pojedinih starosnih grupa. Prelomna grupa, slušaoci od 31 do 40 godina, u kojoj su sudionici Ijubitelji novokomponovane narodne i popularno-zabavne muzike očigledno u večini, bila je 60-ih godina u starosnoj dobi od 11 do 20 godlna. U to doba je popularna zabavna muzika počela da dobija u programskom značaju i vremenu. Ne mislimo da bi slovenačM radio mogao da spreči ono što se dešavalo u kretanju ukusa mase, odnosno omladine. A svakako da se iz ovoga, u svetlu negativnog mišljenja o uticaju radija, može zaMjučiti kolike su opšte mogučnosti uticaja radija na muzičku kulturu. Pogledajmo poređenje između broja slušalaca i broja Ijubitelja pojedinih vrsta muzike.

100 0/o = svi ispitanici koji slušaju Radio-Ljubljanu - 979 oosoba Ni pri jednoj vrsti učešče slušalaca nije jednako učešću liubitelja. Svaka vrsta muzike sluša s pomalo na , Prirodno, zabavna muzika ima najviše uspeha, i hebalo bi ta) podatak da uporedimo sa programskim obimom. U poslednji deset godina stalno smanjujemo učešče ozbiljne muzike na Prvorn programu, koji primaju skoro svi slušaocL Istovremeno Jiri se obim Drugog programa koji emitu]e isključivo pop -zabavnu muziku. Time se još više udaljuje od pokušaja sa muzičMm vaspitanjem slušalaca.

116

učešče slušalaca % učešće Ijubitelja % novokomp onovana narodna muzika 78,3 46,5 popularna zabavna muzika, rok, džez 65,5 34,3 narodna muzika 47,7 6,8 laka instrumentalna muzika 28,9 2,1 ozbiljna muzika 21,1 2,7