RTV Teorija i praksa

Mr Mirjana Jocić

O „RAZLIČKU” - JEZIKOM PODATAKA*

UMESTO UVODA U knjizi Razvoj deteta' koja je dugo godina bila udžbenik o psihofizičkom razvoju deteta, Elizabet B. Harlok ocenila je: „Televizija je jedan od najnovijih i najomiljenijih oblika zabave današnje dece.” 2 U skladu sa takvom tvrdnjom, odeljak 0 televiziji {kao i o radiju) stavljen je u ovoj knjizi u poglavlje „Igra”; gledanje televizije posmatrano je tu kao oblik zabave, igre, koja polako okupira sve više dečju pažnju i postaje konkurencija čitanju i drugim aktivnostima u slobodnom vremenu, tako da dete „provodi manje vremena u drugim oblicima igre, naročito igrama van kuče i sa drugom decom, „manje posečuje bioskop,” „manje sluša radio”, „čita manje , ali je „sadržaj lektire obično (je) sada kvalitetniji i motivisan je onim što se gledalo u raznim televizijskim programima”; televizija „utiče na školski rad učenika” - neke podstiče na rad 1 na širenje znanja, neke previše okupira, pa ne uče; utiče ~na način kako porođica provodi svoje slobodno vreme”, ona „sprečava članove porodice da čitaju, razgovaraju i igraju se”; ima i vrlo negativan efekat u tome što „mnogi roditelji koriste televiziju kao sredstvo za ,smirivanje‘ svo]e dece umesto disciplinskih mera”; zbog gledanja televizije „deca malo spavaju”, a mnoga.deca „koja često gledaju televiznu su nervozna, naročito ako su gledala programe ,strave i užasa. Deca koja posmatraju kriminalne programe lako postaju neosetljiva i bezosećajna”. 3 U svim ovim konstatacijama, zasnovanim na istrazivanjima 4 _ pedesetih godina u Americi i Fnaleskoj. anticipirana su pitanja

*Deo iz Analize sadržaja emisija emisija Televizije Novi Sad namenjenih deci. ' E.B.Harlok, Razvoj deteta, Toronto, 1956; drugo, potpuno prerađeno izdanje. Prvo izdanje ove knjige izašlo je 1942. godine.

2 C.f. str. 364.

3 C.f. str. 366.

* E.Harlok je ove tvrdnje iznela na osnovu istraživanja i studija E.Maccobby, 1951; Evry, 1952; Weathers, 1954; Coffln, 1948; Stvanson and Jones, 1951; Witty. 1951, 1952, 1955’; Seagoe, 1952; Battin, 1953; Greenstein, 1954.

78