RTV Teorija i praksa

Pomenuti reporter je očito uveren da tako treba pisati, pa možda i ne vredi polemisati s njim. Čovek je stekao naviku. Ali redakcija ne može da ne zna da publika pojedince poistovečuje sa stavom svih Ijudi u kolektivu. Rad unutrašnje rubrike tokom dve analizirane sedmice, u jednom je smislu svakako bio za pohvalu. O struji smo znali sve. Glavni teret poneli su novinari Đulejić i Crkvenjakov. Raznovrsnost pristupa (gosti koji se razumeju u temu, komentari uživo, odlazak na lice mesta gde se elektrika stvara) i obilje podataka učinili su da steknemo utisak da je rečeno baš sve. Pa ipak, izostalo je objašnjenje kolike su štete od redukcije? A nismo saznali ni kako to u Sloveniji štede struju, da čak uspevaju da ponešto te važne energije upute u druge delove zemlje. Istovremeno, ta tema kao da je pasivizovala ostali deo unutrašnje rubrike. Vesti sa Kosova, naročito kada je reč o iseljavanju Srba i Cmogoraca, gotovo da nije bilo (izuzev jedne rutinske, 7.Х1). Zbivanja na jugu Srbije vezana za tu tematiku (Bujanovac, na primer) tražila su prisustvo televizije. U Dnevniku od 16. novembra neutralno, preko telopa, saopštena je gola vest da meso poskupljuje u proseku za 31 procenat. Na tom mestu zatajili su komentatori. Bilo je neophodno izneti stav redakcije - odmah i nedvojbeno. Jer podizanje cene mesu za gotovo trečinu nije smelo da prođe bez komentara. Novinar Gordana Suša svakako je svetao primer unutrašnje rubrike. Ona uredno i dobro izveštava o događajima u Skupštini Jugoslavije. Govori jezgrovito, bira upečatljive primere, ima takta i u najdelikatnijim situacijama i, što je bitno, ne zaobilazi ni teme koje nas ne vesele. Njeni istupi su primeri borbenog i angažovanog, ali ne i nekakvog novinarstva. Njen izveštaj o zbivanjima na domačem deviznom tržištu, i znalački izabran primer o tome kako uvozimo i izvozimo čelik (13.X1), upečatljivo dokazuju da se i u malo vremena može reči mnogo. Ipak, čini se da pomenutu novinarku previše slikaju, čak i onda kad to nije neophodno. Predlažemo da ona, za promenu,

107