Školski list

96

лагано врата за собомт. нритворагоћи ави, да имЂзасад-ћ камена дати неможе, ма да толике новце за нЂга добива, ерг отацг спава, и онђ му нипошго ние сна кваригти радт>. Свештеници мишлнше, да се Дамт. само за то на сан-в очинт. изговара, што е радЂ да му јошђ више за камен в понуде, и обећаго му 1ош-в више. „Не — одговори имђ Дзмђ — п немогу санг оцу мом кварити ни за свегт> света благо." И свештеници мораше нричекати, докт. се Нетина самв ненробуди, и онда имт. Дамт. изнесе каменЂ, и кадЂ имђ га предаде пруже му они онолико новаца, колико му у други махЂ обећали биаше, алЂ онђ некте примити говорећи: „НисамЂ радЂ да мого радоств, лгобовв вами чинећи, окалимЂ; даите само оно што сте у први махЂ обећали, п ћу задоволанЂ бити." Они му дадоше и благословише га. ДамЂ е нзичникђ био, пакЂ кадЂ и лзичникђ тако учинити уме да шта треба да чинимо ми, кои смо светимЂ закономЂ Божишмђ родителв наше почитовати дужни.

Д О П И С II. Изђ Сусека се лвла како е и тамо дзнђ ПросвЂтигелп нашегЂ св. Саве светчано прославлЂнЂ. ПослЂ службе божие и освећивана водице у школи био е об^дЂ, на коме су свештеници, учител&и и обшгински поглавари заеднобили. КолачЂ е с1ченЂ. Томђ приликомЂ дао е на школу 1ованЂ ДеановићЂ 6 Фор. ср. други су давали колико су могли и тако е скуплЂно у новцу 20 Фор. а у житу 10 мерова. Све е то на школудано. — Кућа наша школска служи на честБ нашои обштини — ерЂ лЂпше и бол ћ рћдко да ће у комђ селу бити.

(Уиразнћно учнтелБско нксто.) У ФранЋву (у Банату, бечеискомЂ срезу) тражи се учителв. Стециште е до 12. Марта по римск. годишнн е плата: 210 Фор. 34. мерова жита, 14. мероваечма, 2 Фата дрва, 4 Фата сламе, 1|2. центе соли, 30 Фунти свећа, угоено свинче, и окромЂ овога, 4 ланца ораће земл^ и квартирЂ. —

ИздаванЂ и штампа д-ра Дан. Медаковићау Н. Саду.