Školski list

190

10Ш 6ДАРЕД ШКОЛСКЕ ХРОНИКЕ. У едном налогу праиског миннетерства просвете на краго прошле године стои ово: дал г 6 има се приметити, да суу окружиго Гумбина ЗЗбучитслл школске и обштпнске хронике завели и са особитом их ревносћу воде. Ово е за учител4 не само полезна но и приатна забава, и н сам се сам (вели министер) прилитом ревизие осведочио, са каквом се лгобави многи учителв овоме одао, и колако е интересанти вести из прошли врелена понеки скупио, н. п. о основанго села, школе и цркве, о бившим п ту умрлим учителвима и свештеницима, о населенго места из далеки предела , о опустошенго места од различити непринте.ш, о пажарима и потошша кое е место претрпило као и о рединма и болештинама, кое су кад туда наилазиле, о старинана, древностима кое су се у тои околини поналазиле или и сад налазе и много друго сила знатно. Са тим се пробуђуе и подрангое волл и лгобав на домаћу и отечествену повестницу не само код учитела, но и код деце и целога народа, и то се има за не мали благослов сматрати, кои отуда проистиче. Ово дакле заслужуе сваку похвалу и подстицанб, и к желим да све власти учител^ на ово што више могу подстичу и да им на РУку иду.

КРАТКОВИДНОСТ ПО ШКОЛСКОИ ДЕЦИ. Врховна медицинална власт у Виртембергу нвлн школскои, да по званичним извештаима нижи медицинални власти кратковидност по школскои деци ако мах преузима; а ово да отуд долази: ер су многе школске собе неудесно намештене, понаивише немаго доволкно светлости, а где где е опет сувише; на многи мести скамие су невалнл окренуте , на силни мести нема на прозорима застора, да се може школа од упадагоћи сунчани зрака бар толико заклонити , да деци на кнвиге и прописе неупире; да силни учителви непазе нит маре како деца при писанго седе и да многи ни сами незнаго, како сепри писанго држати валл; а да су на многи мести и скамие за гшсанх. тако неудесне, да деца при наиболвои волби мораго очи проиису ближе приближити, нег шго бн нуждно било. — Ово зло, кое од неког доба нко мах обузима може се само одклонити следећим средствама: да една вешта комисип све школске собе обиђе и сва за први мах у овом погледу нуждна разположенл учини ; да се одсад сви планови о зиданго нови школа наивишои власти рад прегледа и одобренн поднесу, кон их има у овом иогледу особито строго цензурирати; да се нареде у овом погледу веште и чешће иншпекцие школа; да се сви учителви позову и да им се у овом погледу нуждно упутство даде, коег се хочно држати имаго и да се сгрого пази дал то држе; да се препарандинлниим дирекцилма налог пзда, да у Овом погледу младе учител^ не само науче, шта валн, но п наистрожие да пазе , да сами тако чине ; иаипосле да се неда оним столарима да праве скамие, кои незнаго, како их за кого децу одмерити ва.ш, но да им се покаже образац какоих правити валн, и да се само ономе допусти правити, кои оваке образце на углед изложи.

ГИМНАСТИКА У НАРОДНОИ ШКОЛИ. „Здрава душа у здравом телу" то е било обште педагогичко начело они стари мудри и умниГрка,