Školski list

62

делима, кои су за ову стрз ку наВзгоднии. У местима, где се кои од учителл са овим већ бави, неће тешко бити и друге лгоде за ово задобити, ал с' друге стране валл дотичне власти да учител г Б на ово одушевлнваго, да им заслужне похвале даго, да нвиова имена путем авни листова на обшту хвалу и припознан^ целога народа разгласе и т. д.

ТРГОВАЧКА ШКОЛА У ГРАЦУ. За доказ, како се свуда трговци и занатлие отимлго, да иодигну школе, коима ће трговину и индустриго унапредпти, служи нова академил за трговину и индустриго у Грацу. Завод оваи не само да е валане учител4 задобио, него се и са учевном опремом као: подигнутим Физикалним кабинетом, хемичком лаборагориом, збирком еспапа и др. знатно поднгао , и са тога е брои ученика на тш едаред онолико порастао, колико е прошле године бпло. Школу ову подигли су нби неколико Фундатора свошм помоћи, кого су на неко време само обећали. Али како е школа лепо напредоЕатн почела, ние сумн-ћ, да ће се до оног времена, док ова помоћ пзађе, сама своим приходима моћи обдржати.

ПОПУЛАРНОСТ НАУКА. ПроФесори на солнградскои гимнасии и реалци подузелису распростиранб обштеполезни наука међу ондашнБим грађанима и даго у овоме безплатна авна предаванд; а особито се труде и неуморнису о гоме, да у публици побуде интерес за теоретичке и практичке, природне науке, кое су посгале данас наиважние и за живот наипотребние. Са ови предавана задобили су они у публици велико уважен^. Слава им!

НАУКА НАЦИОНАЛНЕ ЕК0Н0МИ6 У ФРАНЦУСКОИ, све већма се разпростире и све веће уважен4 задобива и код простиега света. ПроФ. Влковски кои е пре у паризкоп конзерватории сваке недел^ по дваред науку ову безплатно предавао, умолЈзн од многи грговачки практиканата и раденика предае сад само за нби сваке недел& ову по нби и по сав народ особито користнЈ- науку. Исто е тако предаго проФесори у више вароша по Францускои публици безплатно сваке недел'1; у неке одређене згодне часе.

ПИТАНН НА УЧИТЕЉСКИМ СКУПШТИНАМА. На учителкским скупштинама кое су прошасте године држане претресана су наивише следећа питанн: Шта се иште од добре хришћанске школе ? шта такова школа све учини ? како учини то ? Шта е кривица, да основна и повторна наука нема доволбно успеха, и како се даде то гледом на наше околности поправити ? Како има учителБ предавати науку хришћанску да изађе отуда гато ваћег успеха по децу ?