Školski list

4

12. Гостиго. (бдна рачунска задаћа.) Било у еднои гостиониди 12 гостиго. Опн се погоде с крчмаром, да ће сваки дан у другом реду седити, па да не иште плате, док онн све редове не изређаго, а кад пзређаго, онда ће му на едаред платити сваки по 1000 ф . Иита се колико су реди умели променути се? Зна се да могу свон места променути 3 госта 6 пута, 4 госта 6 X 4 = 24, 5 гостиго 24 X 5 = 120, п тако иде даље: износ 5-орице умножи са 6-орицоа, износ овнх са 7-орицом, износ ових са 8-орицом и тако дал^ до износа 11-орице са 12-орицом. Ако су гости сваки дан грнред ели, колико су се реда могли изменати, ако су сви од 20 год. били, кад су започели и сви до 100 год. живили; ел дочекао крчмар плате?

Проливан-ћ течности. (бдна Физикална игра.) ,,Преву ћп во д у ил ввно пз пу не чаше у праз ну." Метни две празне чаше едну уз другу. Узми узпцу пролпваће артие и пресави е тако, да едним краем допре до дна едне чаше, а другим краем, да само преко руба друге чаше впри у то. Онда напуни ону чашу водом ил вином, у коши узица допПре до дна, п остави на миру. За неколико часа прећиће кап по кап сва вода нз пуне чаше у празну, проливан^м узице. Место артие може се узети и узица памучна и т. д. Место две чаше, може се наре^ати и више чаша едпа уз другу; ал онда треба за сваку чашу по една узица тако ставл4на, да едним краем довата чашу из кое ће вући до дна, а у другу чашу у кого ће преливати да само краем вири.

Загонетке и загонетна питања. Даштомити дашто: 1) Ти мене вијаш, а ја тебе; ни ти мене стиже, ни ја тебе. 2) Ја сам дрво с 12 грана } свака грана 4 гњизда, свако гњиздо 7 тица. 3) Дођоше тице без перја, седоше на дрва без лишћа, дотрча момче без уста, поједе тице без нерја. 4) Шта проће кроз све трње п брекове, и нигде се не огребе.