Školski list

48

кои се у неделћнои и у вечернБим школамп наиревнвивим покажу учећи прост народ у овом Тога радп наређуго се 10 премин по 100 Фр. и 20 по 50 Фр. из земалБских прпхода за оне учитед4, кои наивише часова у неделБнои ил вечернћнм школама давади 6уду учећи народ негн марве, воћа, челе, свидене бубе , чуванш плодова, упогребленго ђубрета, таманеик) шкодлбивих буба п др. Само се има посведочити, дае и доволбно сдушаоца било, и да е на краго год. одржани пспит добре успехе показао.

Н о в а д и в о н д и у III в а и ц е р о к о н. За новаке , кои шш ие умего добро читати, писати, и рачЈ ^нати наређене су школе у касарнама и поверено е ово обучаванб ондашнБим варошким учителБима, коима е у ово име наређена награда од \У 2 Франка за сваки сат науке, Награда ова има се по свршеном течаго и предатом испиту издати из буџета основних школа. За школу нуждне намештае и опреме има набавити вонничка управа.

УчителБСка отличил. Министаротво просвете у Талиннокоб издало е налог на све школске власти и старешинства, у ком их срдачним речпма позивл4, да у свопм котарима код обштина све можно употребе, да се материнлно станЂ учителн што већма поболБша: „раднн овнх за народ и државу наизаслуженшх мужева — вели министар — коима е поверен развитак душе и ума деце целог народа има се у интересу народа наивећма уважити; зато е право, да се овима борцима за науку и просвету, а само овим и за праву "слободу и срећу народа отвори пут и на отлича, па да се и ови борци награђуго онако, као и сви други, кои се за народ и државу вредни покажу." — По овои ће наредби одсад сваке године двоица од наизаслужншх основннх учителн добивати отличие (орден) реда Маурицин и у свакои провинцш даваће се сваке год. две премие по 100 фр. оним учителБИна, кои наибол^ успехе с децом покажу, а притом прииерног владана буду.

0 Г Л А С. У кр. угарскои свеучилишт. кнБигопечатнБИ у Будиму може се добитп: Историн славенских народа, од Архим. Раића. 4тома. Кошта само % фр. 10 нов.

Издав и уре^уе Никола ђ. Вукићевић.

Брзотиском Андрие Вагнера и друга.